Cuba libre 2.0 – prima vizită din ultimii 30 de ani a unui lider spaniol la Havana

Premierul spaniol Pedro Sanchez va începe joi o vizită oficială în Cuba, prima a unui şef de guvern spaniol în această ţară după mai mult de 30 de ani, într-un moment în care Havana vede în europeni posibili aliaţi în faţa preşedintelui american Donald Trump, informează miercuri AFP.
Economica.net - mie, 21 nov. 2018, 12:00
Cuba libre 2.0 - prima vizită din ultimii 30 de ani a unui lider spaniol la Havana

La putere de mai puţin de şase luni, noul lider socialist spaniol va rămâne două zile pe insula comunistă, cu o agendă politică, economică şi culturală.

Primul şef al unui guvern spaniol care va efectua o vizită oficială în Cuba după mai mult de 30 de ani – ultimul a fost socialistul Felipe Gonzalez, în 1986 – Pedro Sanchez intenţionează ”să normalizeze, stabilizeze şi aprofundeze relaţiile dintre Spania şi Cuba”, a subliniat o sursă din cadrul guvernului de la Madrid.

„Este începutul unei noi etape în relaţiile noastre, nu doar pe plan politic, ci şi comercial şi economic”, a declarat pentru AFP fostul secretar de stat socialist spaniol pentru Afaceri Europene, Diego Lopez Carrido, bun cunoscător al insulei.

Sanchez vrea, de asemenea, să pună capăt unei „anomalii”, potrivit sursei guvernamentale, niciun lider spaniol neefectuând o vizită pe insula cubaneză în ultimii ani, în timp ce preşedintele francez Francois Hollande sau papa Francisc s-au deplasat aici în 2015.

Apoi, 2016 a fost marcat de vizita istorică a preşedintelui american Barack Obama, în cadrul unei politici de apropiere, pusă ulterior sub semnul întrebării de succesorul său republican Donald Trump care denunţă cu vehemenţă regimul „brutal” la putere în Havana. În faţa acestei înăspriri din partea SUA, Havana vede în UE, care este deja unul dintre principalii săi parteneri comerciali, un aliat.

Vizita lui Pedro Sanchez intervine cu câteva zile după o nouă întrevedere oficială între UE şi autorităţile cubaneze, în cadrul acordului lor istoric „de dialog politic şi de cooperare”, intrat în vigoare în noiembrie 2017. Cu toate acestea, UE promite să fie intransigentă cu privire la libertatea politică şi drepturile omului în Cuba.

În prima zi a vizitei sale, Pedro Sanchez se va întâlni cu preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel, cu care ar putea semna o serie de acorduri în domeniul culturii şi afacerilor consulare.

A doua zi va avea o puternică tonalitate economică: mic dejun cu antreprenori spanioli, apoi forumul bilateral la care ar urma să participe 200 de companii, printre care gigantul în telecomunicaţii Telefonica sau compania aeriană Iberia.

Spania este al doilea partener comercial al Cubei după Venezuela. În jur de 14.000 de spanioli trăiesc în Cuba şi 100.000 vin aici în fiecare an în vacanţă. Companiile sale operează în special în domeniul turismului, cum este Melia sau Iberostar, care a deschis în septembrie un hotel de lux la Havana.

Cuba, care urmează să aprobe în februarie anul viitor o nouă Constituţie ce recunoaşte rolul important al investiţiilor străine, va primi cu braţele deschise noile investiţii spaniole.

Insula, care înregistrează o creştere negativă, suferă de pe urma haosului economic din Venezuela, principalul său partener şi furnizor de petrol, şi şi-a suspendat recent programul pentru trimiterea de medici în Brazilia, importantă sursă de venituri.

Sanchez nu are prevăzută, în principiu, o întrevedere cu Raul Castro, care continuă să conducă partidul unic comunist, după ce s-a retras de la preşedinţia Cubei, în aprilie. Programul său nu prevede nici o întrevedere cu disidenţi, în pofida faptului că organizaţia disidentelor cubaneze „Doamnele în alb” a solicitat o întrevedere cu el.

Cu toate acestea el va primi vineri, la Ambasada Spaniei, personalităţi ale societăţii civile, printre care pe romancierul Leonadro Padura şi pe omul de afaceri Enrique Nuńez, patronul unui renumit restaurant, deschis în clădirea unde a fost turnat filmul „Căpşuni şi ciocolată” (1993).

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a împrumutat 300 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 300 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 300 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 162 de luni, la un......
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Există turnee de poker normale, turnee turbo, turnee hyperturbo. Și mai există Blast, turnee contra-timp, cu premii-surpriză, ...
Cîţu: Este prea devreme ca să se renunțe la mască pe 1 iunie. Nu vom reveni total la normalitate atunci
Cîţu: Este prea devreme ca să se renunțe la mască pe 1 iunie. Nu vom reveni total la normalitate atunci
Premierul Florin Cîţu a precizat joi că este prea devreme să se renunţe la purtarea măştii de la 1 iunie, menţionând ...
Ministerul Finanțelor a acordat pentru zece companii primele ajutoare de stat din 2021 destinate investițiilor
Ministerul Finanțelor a acordat pentru zece companii primele ajutoare de stat din 2021 destinate investițiilor
Primele acorduri de finanţare din anul 2021 destinate companiilor care beneficiază de ajutoare de stat pentru investiţii ...