Premierul Tudose spune că România, Bulgaria, Grecia şi Serbia pot fi un zid care să apere UE

România, Bulgaria, Grecia şi Serbia pot fi 'un zid' care să apere Uniunea Europeană, a afirmat prim-ministrul Mihai Tudose, marţi, la Varna.
Economica.net - mar, 03 oct. 2017, 16:34
Premierul Tudose spune că România, Bulgaria, Grecia şi Serbia pot fi un zid care să apere UE

‘Am extins colaborarea dintre Bulgaria şi România cu Serbia şi Grecia. Nu suntem o ţară vecină cu Grecia, dar suntem o ţară parteneră cu Grecia. (…) Suntem patru ţări care formăm Balcanii de Vest, (…) care pot să fie în egală măsură o poartă de intrare în Uniunea Europeană, o poartă de ieşire din Uniunea Europeană sau un zid care să apere Uniunea Europeană. Avem acelaşi interes şi strategic şi economic, dar şi de bun vecin ca Serbia să devină ţară membră a Uniunii Europene’, a declarat premierul Tudose, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi cu premierii bulgar şi grec, Boiko Borisov şi Alexis Tsipras.

Cei patru oficiali au participat marţi, la Palatul Evksinograd din Varna, la Reuniunea cvadrilaterală la nivel înalt dintre România, Bulgaria, Serbia şi Grecia.

Prim-ministrul român a mai spus că este ‘foarte încrezător’ că toată lumea va înţelege că ‘această echipă’ nu a fost făcută ‘împotriva a ceva sau împotriva cuiva’, ci doar pentru ca România, Bulgaria, Grecia şi Serbia să îşi valorifice ‘cât mai bine, împreună, marile şanse’ pe care le au.

‘Am convingerea că (…) suntem într-un parteneriat foarte pragmatic, nu mai avem timp de pierdut, istoria nu ne aşteaptă, avem o oportunitate imensă, pe care eu sunt convins că o fructificăm’, a subliniat Mihai Tudose.

Potrivit acestuia, cele patru ţări au aceleaşi interese strategice ca să fie independente energetic şi să aibă siguranţă energetică.

‘Este importantă interconectarea pe gaze a Serbiei cu Bulgaria, este importantă interconectarea Serbiei cu România pe reţelele de energie electrică la care lucrăm, dar este important ca toate cele patru ţări să acţionăm ca un singur partener în ceea ce priveşte relaţiile energetice cu restul Uniunii Europene şi să evităm dependenţa de un singur furnizor’, a spus Tudose.

În ceea ce priveşte proiectele de infrastructură, el este de părere că e ‘nevoie de coordonare’. ‘Este nevoie de o coordonare, fiindcă vorbim de proiecte comune de infrastructură, dar avem şi proiecte naţionale, iar coordonarea între proiectele naţionale este, de asemenea, foarte importantă pentru a dezvolta o reţea sub cele internaţionale, marile coridoare europene, care să permită schimburile economice mai mici, care, de fapt, fac baza de zi cu zi a comunităţilor care trăiesc la graniţă’, a afirmat Tudose.

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că, marţi, la Varna ‘s-a născut un nou grup de la Vişegrad, balcanic’. El a precizat că, prin această iniţiativă, cele patru ţări fac ‘un lucru bun pentru Europa’, iar ‘vocea’ lor ‘se va auzi’.

‘Sunt mulţumit pentru această solidaritate europeană şi pentru ajutorul financiar pe care noi l-am primit ca şi fonduri europene, vorbesc de cele primite de către Bulgaria, chiar şi cele primite de către România şi de Grecia. Scopul nostru este nu să ne confruntăm, ci invers, prin argumente, să atingem rezultate bune. (…) Cu toleranţă, să propunem variante şi mai rapid să atingem pacea europeană dintre Belgrad şi Priştina şi aderarea Serbiei la Uniunea Europeană’, a arătat Borisov.

El a precizat că, la propunerea preşedintelui Aleksandar Vucic, următoarea reuniunea cvadrilaterală la nivel înalt ar putea avea loc în Serbia.

Preşedintele Vucic a spus că Serbia ‘este situată pe calea Europei’. ‘Eu am fost recunoscător Bulgariei, României şi Greciei, care ne susţin foarte mult. (…) Împreună putem să facem multe lucruri pentru cetăţenii noştri, pentru prosperitatea lor, astfel încât să avem mai puţine probleme decât avem astăzi’, a arătat Vucic.

Totodată, în opinia premierului grec Alexis Tsipras, cele patru ţări pot să joace ‘un rol esenţial în numele progresului, păcii, stabilităţii şi prosperităţii’ întregii zone.

‘Balcanii sunt o regiune critică pentru Europa, o regiune care, în trecut, a creat multe nelinişti, războaie, confruntări, dar astăzi poate (…) crea speranţa de cooperare şi colaborare. (…) Am decis să colaborăm strâns în numeroase paliere, cum este energia, economia, transporturile, (…) dar şi gestionarea crizelor, adică domeniul siguranţei’, a mai afirmat Tsipras.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet....
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...