Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a demisionat

Primul ministru al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, criticat virulent în special pentru întârzierea reformelor, şi-a anunţat demisia duminică după două luni de presiuni din partea partenerilor săi de coaliţie de a renunţa la conducerea executivului, relatează EFE, Reuters şi Xinhua, preluate de Agerpres.
Economica.net - Dum, 10 apr. 2016, 15:18
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a demisionat

„După ce am făcut totul pentru a asigura stabilitatea ţării şi a construi o tranziţie cât mai calm posibilă, am decis să părăsesc postul de prim ministru al Ucrainei”, a declarat el, în timpul unei emisiuni a televiziunii ucrainene, potrivit AFP.

„Am luat decizia de a demisiona. O voi prezenta marţi, 12 aprilie, parlamentului”, a anunţat Iaţeniuk în cadrul emisiunii „Zece minute cu primul ministru” reluată de mai multe posturi de televiziune din Ucraina.

„Criza politică în Ucraina este alimentată artificial. Dorinţa de a schimba o singură persoană i-a orbit pe politicieni şi le-a paralizat voinţa de a face schimbări reale în ţară”, a spus el.

Acest anunţ intervine la mai puţin de două luni după ce Arseni Iaţeniuk a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în parlament, care nu a reuşit să adune voturile necesare pentru a-l demite în ciuda apelul făcut de şeful statului, Petro Poroşenko, de a demisiona după o serie de scandaluri de corupţie.

Demisia sa urmează să fie aprobată marţi de parlament (Rada Supremă), dar Petro Poroşenko l-a desemnat deja pe actualul preşedinte al legislativului ucrainean, Volodimir Groisman, pentru a-i succede în funcţie.

„Începând de astăzi, eu îmi consider misiunea ca fiind mai largă decât prerogativele mele în calitate de şef al guvernului”, a spus în continuare Arseni Iaţeniuk.

Pronunţându-se pentru o „nouă lege electorală, reforme constituţionale, o reformă a justiţiei, o coaliţie controlând noul guvern, sprijinul internaţional pentru Ucraina şi integrarea sa în UE şi NATO”, el nu a precizat totuşi rolul pe care intenţionează să şi-l asume de acum înainte în politica ucraineană.

Aflat în post de doi ani şi mult timp curtat de Occident, Arseni Iaţeniul este foarte criticat de câteva luni pentru insuficienţa reformelor promise şi pentru presupusa apărare a intereselor oligarhilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...