1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Premierul ucrainean evaluează la 50 mld. dolari plăţile la gazul livrat Ucrainei din 2009 de Gazprom

Ucraina i-a plătit din 2009 companiei ruse Gazprom circa 50 de miliarde de dolari, a declarat marţi premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. În opinia şefului guvernului de la Kiev, această sume conţine bani plătiţi în plus pe care Ucraina intenţionează să-i recupereze de la Rusia, potrivit RIA Novosti.

17 iun, 2014 | Agerpres

'Rusia a primit de la Ucraina această sumă de bani. Considerăm că ea conţine sume plătite în plus şi intenţionăm să le cerem', a declarat Iaţeniuk.

Naftogaz Ukrainî a înaintat, luni, o plângere împotriva Gazprom la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm, cerând stabilirea unui preţ echitabil, egal cu cel al pieţei, la gazul livrat de Gazprom în Ucraina. Partea ucraineană cere ca Rusiei să i se perceapă sumele plătite în plus pentru gazul pe care Gazprom l-a livrat Naftogaz Ukrainî începând cu 2010, sume evaluate de Kiev la circa 6 miliarde de dolari.

Tot luni compania rusă a impus în relaţia cu Ucraina un regim de plăţi anticipate, ca urmare a 'datoriilor cronice' ale părţii ucrainene. Datoria totală a Naftogaz Ukrainî pentru gazul rusesc este de 4,458 miliarde de dolari. O plângere în vederea achitării acestei datorii a fost înaintată de Gazprom, luni, la Curtea Internaţională de Arbitraj.

Compania rusă a dat asigurări că trecerea Ucrainei la un regim de plăţi anticipate nu va influenţa livrările de gaz rusesc în Europa. Mai târziu, garanţii privind tranzitul fără probleme de gaz rusesc spre Europa au fost formulate şi de ministrul energeticii al Ucrainei, Iuri Prodan.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO