1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 15 º

News

Premiile Nobel 2015: Astăzi este anunţat laureatul pentru Economie

Premiul pentru Economie decernat luni, în încheierea sezonului 2015 al premiilor Nobel, ar putea încorona cercetătorii din domeniul pieţei muncii sau comportamentele de consum, fără a exista un nume care să se detaşeze clar, informează AFP.

12 oct, 2015 | Agerpres

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

Câştigătorul din acest an ar urma să fie anunţat la ora 11.00 GMT la Stockholm şi va încheia un sezon marcat de decernarea premiului Nobel pentru Literatură scriitoarei belaruse Svetlana Alexievich şi a premiului pentru Pace către mai multe organizaţii care au permis salvarea tranziţiei democratice în Tunisia.

Laureatul ediţiei din 2014, francezul Jean Tirole, premiat pentru analiza sa asupra puterii pieţei şi a reglementării, ar putea fi succedat de americanul de origine indiană Avinash Dixit (de la Universitatea Princeton), de un alt american Robert Barro (Harvard) sau de finlandezul Bengt Holström (MIT). Printre posibilii câştigători figurează însă şi francezul Olivier Blanchard, care a ocupat funcţia de economist şef al Fondului Monetar Internaţional sau americanul Ben Bernanke, fost preşedinte al Rezervei Federale (Fed).

Spre deosebire însă de anii precedenţi niciunul din economiştii menţionaţi mai sus nu s-a detaşat în postura de favorit. Cu toate acestea, Johan Schück, jurnalist la cotidianul Svenska Dagbladet, crede că în acest an ar urma să fie premiat domeniul economiei comportamentale, unul din posibilii câştigători urmând să fie elveţianul Ernst Fehr.

Din cei 75 de laureaţi ai premiului Nobel pentru Economie, un singur laureat a fost femeie, respectiv americanca Elinor Ostrom în 2009. Dacă va dori să desemneze o a doua, juriul ar putea alege între americancele Claudia Goldin, care este specializată în studiul inegalităţilor, şi Anne Krueger, militantă pentru liberul schimb. Însă, Johan Schück crede că lucrările acestor două economiste sunt mult prea recente pentru a face din ele candidate serioase la câştigarea Premiului Nobel pentru Economie.


În mod tradiţional, câştigătorii premiului Nobel sunt recompensaţi cu un premiu de opt milioane de coroane suedeze (aproximativ 860.000 de euro), iar premiile sunt acordate la Stockholm, în data de 10 decembrie, data comemorării fondatorului premiilor Nobel, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896). Excepţia o constituie premiul Nobel pentru Pace care este atribuit tot în data de 10 decembrie, dar la Oslo.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO