Premiile Oscar 2015: Lista câştigătorilor

Ediţia din acest an a avut un număr record de candidaţi: 323 de filme, 20 de pelicule de desene animate şi 134 de documentare. La startul competiţiei pentru categoria 'Cel mai bun film într-o limbă străin' s-au înscris 83 de ţări, iar sub aspect muzical, au fost reţinute 114 teme şi 79 de melodii originale, scrie Agerpres. Iată lista câştigătorilor
Economica.net - lun, 23 feb. 2015, 05:00
Premiile Oscar 2015: Lista câştigătorilor

‘Birdman’ este ‘Cel mai bun film al anului’

Filmul ‘Birdman’, o satiră despre industria showbizului şi despre mărirea şi decăderea actorilor, în regia lui Alejandro G. Inarritu, a câştigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun film, cea mai importantă distincţie a industriei cinematografice.

O producţie a studiourilor Fox Searchlight Pictures, ‘Birdman’ spune povestea unui actor, interpretat de Michael Keaton, odată celebru în rolul unui supererou, care încearcă să revină la gloria de odinioară în rolul care l-a consacrat, pe Broadway.

La această categorie au mai fost nominalizate producţiile ‘American Sniper’, ‘Boyhood’, ‘The Grand Budapest Hotel’, ‘The Imitation Game’, ‘Selma’, ‘The Theory of Everything’ şi ‘Whiplash’.

Cel mai bun actor în rol principal – Eddie Redmayne pentru ”The Theory of Everything” .

Julianne Moore a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă

Julianne Moore şi-a confirmat statutul de mare favorită şi a câştigat duminică premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal cu producţia ‘Still Alice’, în care joacă rolul unei profesoare universitare care este diagnosticată cu maladia Alzheimer.

Acesta este primul premiu Oscar primit de Julianne Moore, care a mai fost nominalizată de patru ori. Actriţa în vârstă de 54 de ani era marea favorită a categoriei după ce a mai câştigat cu acest rol şi un Glob de Aur, un premiu SAG şi un premiu BAFTA.

La această categorie au mai fost nominalizate Marion Cotillard (‘Two Days, One Night’), Felicity Jones (‘The Theory of Everything’), Rosamund Pike (‘Gone Girl’) şi Reese Witherspoon (‘Wild’).

Patricia Arquette, premiul pentru ‘Cea mai bună actriţă în rol secundar’

Patricia Arquette este câştigătoarea premiului Oscar la categoria ‘Cea mai bună actriţă în rol secundar’ pentru interpretarea din ‘Boyhood’. Arquette, 46 de ani, a câştigat numeroase premii cu acest rol şi era marea favorită a categoriei de Oscar pe care a câştigat-o.

Miniona actriţă blondă, care provine dintr-o familie dedicată cinematografiei, alături de fratele şi sora sa David şi Rosanna Arquette, a jucat în peste 40 de filme începând cu a doua parte a anilor ’80. Cunoscută pentru rolurile sale din seriale de televiziune precum ‘CSI’ sau ‘Medium’ (care i-a adus şi un premiu Emmy), Patricia Arquette a primit în 2002 rolul mamei divorţate Olivia Evans în filmul neobişnuit al regizorului Richard Linklater, care urmăreşte, în timp real, 12 ani din viaţa unei familii americane.

La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Laura Dern (‘Wild’), Keira Knightley (‘The Imitation Game’), Emma Stone (‘Birdman’) şi Meryl Streep (‘Into the Woods’).

 Alejandro González Inárritu, premiul pentru ‘Cea mai bună regie’ cu filmul ‘Birdman’

Alejandro González Inárritu a câştigat cu filmul ‘Birdman’ premiul Oscar pentru ‘Cea mai bună regie’.

‘Birdman’, premiul pentru ‘Cel mai bun scenariu original’

Premiul Oscar pentru ‘Cel mai bun scenariu original’ a fost câştigat de Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris şi Armando Bo pentru filmul ‘Birdman’.

‘The Imitation Game’, premiul pentru ‘Cel mai bun scenariu adaptat’

Premiul Oscar pentru ‘Cel mai bun scenariu adaptat’ a fost câştigat de Graham Moore pentru filmul ‘The Imitation Game’

 

‘Big Hero 6’, ‘Cel mai bun film de animaţie’

Pelicula ‘Big Hero 6’ a câştigat premiul Oscar la categoria ‘Cel mai bun film de animaţie’.

 

Drama poloneză ‘Ida’ a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin

Drama poloneză ‘Ida’ a câştigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, primul Oscar obţinut de cinematografia din Polonia, conform AFP şi Reuters.

Filmul realizat în alb-negru, în regia lui Pawel Pawlikowski, a fost considerat unul dintre favoriţii acestei categorii, la mare luptă cu producţia rusă ‘Leviathan’. Producţia urmează destinul unei tinere călugăriţe catolice în Polonia anilor ’60 care descoperă că este de origine evreiască.

La această categorie au mai fost nominalizate peliculele ‘Leviathan’ (Rusia), ‘Tangerines’ (Estonia), ‘Wild Tales’ (Argentina) şi
‘Timbuktu’ (Franţa/Mauritania).

 

J.K.Simmons, premiul pentru ‘Cel mai bun actor în rol secundar’

Premiul Oscar pentru ‘Cel mai bun actor în rol secundar’ a revenit lui J.K. Simmons pentru interpretarea din filmul ‘Whiplash’.

Ediţia din acest an a avut un număr record de candidaţi: 323 de filme, 20 de pelicule de desene animate şi 134 de documentare. La startul competiţiei pentru categoria ‘Cel mai bun film într-o limbă străin’ s-au înscris 83 de ţări, iar sub aspect muzical, au fost reţinute 114 teme şi 79 de melodii originale.

Spectacolul a fost urmărit de 3.300 de persoane din sala teatrului hollywoodian Dolby Theater din Los Angeles şi de milioane de telespectatori din întreaga lume şi va fi reflectat de peste 915 mijloace de comunicare de presă.

Premiile se vor decerna la 24 de categorii, dar organizatorii au pregătit 50 de statuete aurite – fiecare cu o înălţime de 34,2 centimetri şi o greutate de 3,85 kilograme -, având în vedere că, în unele cazuri, pot exista mai mulţi câştigători la o aceeaşi categorie. Vedetele alese pentru înmânarea preţioaselor trofee vor citi numele laureaţilor înscrise în plicuri de culoare alb-sidefiu pe care este desenată statueta şi pe care fericiţii câştigători le vor primi spre amintire.

Te-ar mai putea interesa și
Business-ul românesc E-acumulatori.ro și-a dublat afacerile în 2022, pe fondul exploziei cererii de sisteme fotovoltaice
Business-ul românesc E-acumulatori.ro și-a dublat afacerile în 2022, pe fondul exploziei cererii de sisteme fotovoltaice
E-acumulatori.ro, platformă care comercializează soluții de energii regenerabile și instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de Autoritatea Fondului de Mediu, a înregistrat în 2022 cele mai......
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Trenurile vor circula mai rapid şi mai frecvent între mai multe ţări europene ca urmare a unui proiect pilot al UE, transmite ...
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
Retailerul de mobilă suedez IKEA se pregătește să inaugureze, în localitatea Dumbrăvița din apropierea Timișoarei, ...
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele, potrivit ...