Premiile Pulitzer 2016 – ediţia 100

Premiile Pulitzer înregistrează luni cea de-a 100-a ediţie, fiind considerate cele mai prestigioase distincţii din domeniul jurnalismului american. În afară de distincţiile pentru jurnalism şi fotografie, se acordă premii pentru ficţiune, istorie, dramă, muzică, în total 21 în fiecare an, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 05:09
Premiile Pulitzer 2016 - ediţia 100

Câştigătorii celor 21 de categorii au fost anunţate la New York’s Columbia University, care administrează premiile create prin testament de ziaristul Joseph Pulitzer.

În 2016, premiul Pulitzer pentru serviciul public i-a fost acordat Associated Press, pentru relatările despre abuzurile la locurile de muncă din industria peştelui.

Cel pentru reportaj breaking news – cotidianului Los Angeles Times pentru acoperirea masacrului de la San Bernardino.

Premiul pentru reportaj de investigaţie a fost împărţit de Tampa Bay Times şi Sarasota Herald Tribune pentru relatările despre spitalele de boli mentale din Florida.

Alissa J Rubin de la New York Times a primit premiul la categoria reportaj internaţional pentru relatările despre felul inuman în care sunt tratate femeile în Afganistan.

Premiul pentru acoperire naţională i-a revenit echipei de la Washington Post pentru stabilirea unei baze de date despre cât de des şi de ce ucide poliţia americană.

Agenţia Reuters şi New York Times au fost recompensate cu premiul pentru fotografie breaking news pentru imagini din criza migranţilor din Europa şi Orientul Mijlociu.

La categoria fotografie breaking news au fost acordate în mod excepţional două premii: unul unei echipe de patru fotoreporteri de la New York Times – Mauricio Lima, Serghei Ponomarev, Tyler Hicks şi Daniel Etter – pentru reflectarea dramei refugiaţilor şi a pericolelor cu care se confruntă aceştia, iar celălalt, echipelor foto ale agenţiei Thompson Reuters, care au urmărit migranţi în drumul lor de sute de kilometri, plecaţi în principal din cauza războiului din Siria.

La categoria literatură non-ficţiune, câştigător a fost Black ‘Flags: The Rise of ISIS’ (Steaguri negre, Ascensiunea Statului islamic) de Joby Warrick.

Pentru prima oară au fost premiate cu câte un Pulitzer două ziariste care scriu la o revistă, The New Yorker: Emily Nussbaum, critic, şi Kathryn Schultz.

‘Hamilton’, mare succes pe Broadway al lui Lin-Manuel Miranda, a primit premiul pentru dramă, iar ‘The Sympathizer’ al lui Thanh Nguyen, a obţinut premiul Pulitzer pentru ficţiune – povestea unui imigrant ‘cu două feluri de a gândi’ şi două ţări, Vietnam şi SUA. Premiul pentru istorie a fost decernat cărţii ‘Custer’s Trials: A Life on the Frontier of a New America’ a lui T.J. Stiles.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...