Presa britanică sprijină mass-media franceză, după atentatul de la Paris – Cele mai importante titluri

Presa britanică îşi exprimă joi sprijinul faţă de presa franceză după atentatul mortal contra revistei Charlie Hebdo şi îi cere să nu-şi abandoneze celebrul spirit de provocare, notează AFP.
Economica.net - joi, 08 ian. 2015, 08:04
Presa britanică sprijină mass-media franceză, după atentatul de la Paris - Cele mai importante titluri

Ziarele britanice susţin însă ca răspunsul la acest atentat islamist să fie măsurat, de teama creşterii islamofobiei şi extremei-drepte, scrie Agerpres.

The Daily Mail şi The Telegraph titrează ambele ‘Războiul împotriva libertăţii’, cu o fotografie de la atentat ce arată doi atacatori îndreptându-şi armele contra unui poliţist zăcând pe caldarâm.

De asemenea, The Times titrează un ‘Atac împotriva libertăţii’ şi Guardian ‘Asalt împotriva democraţiei’.

The Guardian apără revista controversată, care i-a lovit pe mulţi musulmani publicând caricaturi cu profetul Mahomed, estimând că există ceva ‘tipic francez în forma de agresivitate cu care Charlie Hebdo se delecta’.

The Guardian notează în editorialul său că jurnaliştii de la Charlie Hebdo, care au făcut mereu haz de creştinism, ‘nu au văzut niciodată un motiv special să demonstreze mai multă consideraţie faţă de alte religii’.

Financial Times s-a arătat la început critic faţă de Charlie Hebdo într-un articol al redactorului său şef pentru Europa Tony Barber, care a considerat ‘stupidă’ şi ‘fără sens’ atitudinea provocatoare arătată de Charlie Hebdo faţă de musulmani, aminteşte AFP.

Dar, în editorialul său, ziarul insistă asupra faptului că jurnaliştii trebuie să fie în măsură să-şi exprime opiniile, indiferent cine ar fi cei care ar putea fi ofensaţi.

‘Charlie Hebdo este o publicaţie foarte diferită de a noastră, dar curajul jurnaliştilor – şi dreptul lor de a publica – nu poate fi pus la îndoială. O presă liberă nu serveşte la nimic dacă actorii ei nu se simt liberi să vorbească’, adaugă Financial Times.

The Times apără de asemenea dreptul de a-i critica pe islamişti, ‘tocmai din cauza ameninţărilor lor nerezonabile şi revendicărilor înşelătoare ale unui statut special’.

‘Suntem cu toţii acum Charlie’, scrie ziarul.

The Daily Telegraph evocă în editorialul său riscul repercusiunilor atentatului. El citează în acest context noua carte a scriitorului francez Michel Houellebecq, în care un musulman devine preşedinte şi introduce sharia în Franţa.

‘O astfel de paranoia ar fi uşor alimentată de crimele de la Paris. Trebuie să rezistăm, altfel teroriştii au câştigat într-adevăr’, scrie ziarul.

Te-ar mai putea interesa și
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, conform autorităţilor locale, citate de DPA, transmite Agerpres....
MIPE: Persoanele vulnerabile vor primi anul viitor 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
MIPE: Persoanele vulnerabile vor primi anul viitor 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale pe întregul an 2023, ...
Statele UE au aprobat, la cererea Parisului, un plan de urgență privind migrația, după ce Franța a acceptat acum două săptămâni primirea migranților de pe nava Ocean Viking
Statele UE au aprobat, la cererea Parisului, un plan de urgență privind migrația, după ce Franța a acceptat acum două ...
La două săptămâni după criza franco-italiană în jurul navei umanitare Ocean Viking, miniştrii europeni de interne ...
China a raportat vineri, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de îmbolnăviri de COVID-19
China a raportat vineri, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de îmbolnăviri de COVID-19
China a raportat 35.183 de cazuri noi de COVID-19 pentru data de 25 noiembrie, din care 3.474 au fost simptomatice şi 31.709 ...