Preşedinta Coreei de Sud, criticată după ce a îndemnat Phenianul să renunţe la „ambiţiile nucleare”

Înaltul Comandament al forţelor armate nord-coreene a criticat-o dur pe preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye, după câteva săptămâni de acalmie, şi a promis că Phenianul îşi va continua programul nuclear, relatează AFP.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 13:35
Preşedinta Coreei de Sud, criticată după ce a îndemnat Phenianul să renunţe la

Purtătorul de cuvânt al Comisiei de Apărare Naţională (NDC) a afirmat, într-un comunicat transmis de agenţia oficială KCNA, că Park Geun-Hye orientează Peninsula Coreeană spre o nouă perioadă de „confruntări”.

Aceste afirmaţii reprezintă o reacţie la discursul lui Park Geun-Hye, care a încurajat marţi Corea de Nord să renunţe la ambiţiile sale nucleare. Preşedinta sud-coreeană a menţionat că este necesară dezvoltarea unei capacităţi de disuasiune, pentru ca arsenalul nuclear al Phenianului să devină „inutil”.

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel şi omologul său sud-coreean Kim Kwan-Jin a semnat miercuri un plan de de acţiune militară comună pentru a consolida eforturile în faţa unui pericol nuclear din partea Phenianului.

„Dacă Park (Geun-Hye) şi grupul său au complotat cu cei străini, sub pretextul că vor să schimbe ceva (în Coreea de Nord) (…) şi pentru a ne forţa să renunţăm la arsenalul nostru nuclear, atunci ei sapă propria lor groapă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Coreea de Nord va continua să implementeze programul său nuclear, care ar putea contracara un eventual atac american, a adăugat el.

Această reacţie a Phenianului, după câteva săptămâni de linişte, a dus la tensionarea relaţiilor dintre cele două Corei.

Coreea de Sud este un aliat al Statelor Unite, iar pe teritoriul său se află aproximativ 30.000 de soldaţi americani.

Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile între cele două state, a calificat comentariile NDC drept „iraţionale” şi a criticat atacurile la adresa Park Geun-Hye.

Devenită putere nucleară militară după primul test, efectuat în 2006, Coreea de Nord a acceptat, în 2007, să-şi întrerupă activităţile în domeniul atomic în schimbul unui ajutor economic şi garanţiilor de securitate.

Procesul de denuclearizare părea în plină desfăşurare după dezactivarea reactorului Yongbyon, în iulie 2007, şi demolarea turnului său de răcire, în iunie 2008.

Totuşi, Phenianul nu a permis inspectarea instalaţiilor sale şi s-a retras, în decembrie 2008, de la negocierile între Cei Şase (China, Statele Unite, Rusia, Japonia şi cele două Corei) privind programul său nuclear.

Imagini prin satelit arată că Phenianul a repornit un reactor nuclear la centrala Yongbyon, care produce plutoniu, ceea ce ar permite regimului să-şi accelereze programul de înarmare. Reactorul poate produce şase kilograme de plutoniu anual, suficient pentru a crea o bombă nucleară.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările efective la cei aproape 43 de kilometri de cale ferată ar trebui să dureze......
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...