Preşedintele Alianţei Medicilor din România: „Sunt firme agreate de minister fără de care nu se poate face nicio tranzacţie”

Analizele Ministerului Sănătăţii, care a găsit probleme în doar 5% din probele luate din spitale, ar trebui puse sub semnul întrebării, în sistemul de sănătate românesc neraportarea infecţiilor din spitale fiind o politică, crede doctorul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor din România.
Economica.net - vin, 06 mai 2016, 07:58
Preşedintele Alianţei Medicilor din România:

Doctorul Tănase, care a fost prezent joi la o emisiune Gândul Live, a mai spus că medicilor le este teamă să nu fie concediaţi dacă raportează cazuri de infecţii şi că sistemul medical pare mai curând orientat spre interesele managerilor decât ale pacienţilor, cuvântul de ordine fiind „minciuna”.

„În rândul medicilor, să spunem, tăcerea a fost o politică. Le este greu şi le este frică să vorbească pentru că riscă să fie daţi afară sau au alte sancţiuni disciplinare (…) Mai devreme sau mai târziu toată lumea îşi va da seama de necesitatea schimbării sistemului de sănătate din România, că lucrurile nu pot continua aşa cum sunt în momentul de faţă şi nu cred ca este corect ca toţi să tăcem şi să adoptăm politica struţului”, a declarat medicul la Gândul Live.

În ceea ce priveşte ancheta Ministerului Sănătăţii rpivind cazul dezinfectanţilor de la Hexi Pharma, Tănase a spus: „Ministerul a măsurat prin aceste analize încărcătura bacteriană de pe suprafeţe şi de pe mâinile persoanelor, de pe instrumentarul chirurgical, când problema era de fapt în legătură cu compoziţia chimică a dezinfectanţilor. Asta nu o ştim şi nu am măsurat-o, n-am evaluat-o printr-o analiză în laborator (…) Mi-e greu să înţeleg de ce nu s-au sigilat toate mostrele cu aceşti dezinfectanţi care există în spitale pentru a se face o analiză corectă. Asta mi-e greu să accept, fiindcă nu pot să accept ca spitalele să meargă înainte când există o suspiciune la adresa substanţelor care sunt folosite în spitale”.

El s-a întrebat cum a ajuns Hexi Pharma să deţină monopolul pe piaţa din România: „Este o întrebare legitimă, în condiţiile în care există mai multe firme în România care produc dezinfectanţi, cum ajunge o firmă să aibă practic monopolul pieţei dezinfectanţilor din România. Asta mi-e greu să înţeleg. În mod sigur nu a fost o decizie izolată, ci a fost o decizie transmisă şi este un lucru la care poate şi ministrul şi alte organe ar trebui să se gândească.(…) În România există doi sau trei intermediari care sunt agreaţi de Ministerul Sănătăţii şi fără de care nu se poate face nicio tranzacţie. Suntem o ţară săracă, nu ne permitem să cumpărăm ieftin. Acesta este un motto al sistemului de sănătate”.

În ceea ce priveşte infecţiile din spitale, el a spus că, în România, „nu putem raporta sau nu se raportează aceste infecţii nozocomiale din cauză că una din cerinţele pentru managerii de spital este ca numărul acestor infecţii nozocomiale să scadă. Este o cerinţă aberantă fiindcă numărul infecţiilor nozocomiale în principiu rămâne constant”.

Nu în ultimul rând, medicul Tănase a mai spus despre scandalul privind secţia de arşi de la spitalul Floreasca că „undeva, clar este o minciună şi trebuie văzut de care parte este adevărul, fiindcă nu este de acceptat ca o investiţie aşa de mare cum a fost secţia de arşi de la Floreasca să nu fie funcţională şi e interesant de văzut ce s-a întâmplat acolo de fapt”.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...