UPDATE: Angajaţii ANAF ar putea face proteste spontane. Fiscul a chemat Curtea de Conturi

Sindicaliştii din cadrul Direcţiilor Regionale ale Finanţelor Publice dau în judecată angajatorii şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru că s-a dispus echivalarea salariilor pe funcţii publice similare fără a se ţine cont de dispoziţiile OUG 43/2016, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 04 nov. 2016, 10:29
UPDATE: Angajaţii ANAF ar putea face proteste spontane. Fiscul a chemat Curtea de Conturi

UPDATE: Surse din ANAF au declarat pentru ECONOMICA.NET că Fiscul a chemat Curtea de Conturi să verifice dacă poate majora salariile angajaţilor din teritoriu, pentru că o asemena acţiune poate fi socotită ilegală, caz in care tot Curtea de Conturi ar dispune inapoierea banilor la buget de către salariaţii ANAF. 

„Adevărul e că avem funcţii identice salarizate diferit. Dar sarcinile lor sunt doar similare, nu identice. De exemplu, inspectori fiscali sunt şi la Judeţene, dar şi la Mari Contribuabili. Or, la Mari Contribuabili treburile stau puţin diferit şi am avut recomandări de la instituţiile europene să fie remuneraţi mai bine şi chiar au făcut şi ele un efort financiar în acest sens. Conducerea ANAF îşi doreşte să mărească salariile angajaţilor, dar existând riscul ca banii să fie ceruţi înapoi de stat, dacă au fost acordaţi ilegal, a fost chemată Curtea de Conturi, instituţia care poate spune cel mai bine dacă drepturile cerute sunt legitime. Funcţie de răspunsul şi timpul în care e el dat de Curte, se operează sau nu majorările”, au spus sursele.   

UPDATE: „Avem toată disponibilitatea acordării drepturilor salariale prevăzute de lege, dar pentru că există neclarităţi privind aplicarea acesteia, s-au făcut demersuri oficiale pentru a obține clarificări de la Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Publice şi Agenţia Națională a Funcționarilor Publici. Pentru a se asigura corectitudinea alocării fondurilor publice, s-a luat decizia de a solicita şi asistenţa Curţii de Conturi”, au spus pentru digi24 oficialii ANAF.

‘Membrii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) din cadrul Direcţiilor Regionale ale Finanţelor Publice dau în judecată angajatorii şi preşedintele ANAF, motivat de faptul că s-a dispus echivalarea pe funcţii publice similare fără a se ţine cont de dispoziţiile OUG 43/2016, precum şi de interpretările oficiale date de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, creând astfel un prejudiciu major tuturor angajaţilor din structurile teritoriale ale finanţelor publice. Subiectivismul în aplicarea legii, într-o ţară membră UE şi condusă, după cum ne plăcea să spunem până astăzi, de tehnocraţi, nu este asumat şi agreat de finanţişti, punându-se astfel un mare semn de întrebare asupra obiectivităţii administrării fiscale’, se arată în document.

SNFP face apel la prim-ministrul României, Dacian Cioloş, ca autoritate responsabilă în înlăturarea derapajelor de la legea pe care însuşi Guvernul a aprobat-o, ‘să intervină, într-un moment de maximă tensiune teritorială, pentru a elimina suspiciunea că există o înţelegere guvernamentală în aplicarea subiectivă a legilor’.

‘Precizăm faptul că organizaţia noastră a negociat la nivelul Ministerului Muncii echivalarea salariilor pe funcţii publice similare, motiv pentru care ne vedem obligaţi să ne folosim de toate mijloacele sindicale în vederea aplicării actului normativ aprobat de Guvern’, menţionează sursa citată.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, este vorba despre o eliminare a discriminărilor între funcţionarii publici care lucrează în subordinea aceleiaşi instituţii publice.

‘Este vorba despre o eliminare a discriminărilor între funcţionarii publici care lucrează în subordinea aceleiaşi instituţii publice, aici este vorba de ANAF. Toate instituţiile publice din subordinea ANAF trebuie echivalate din punct de vedere salarial. Acest lucru nu este respectat în momentul de faţă de conducerea ANAF, drept pentru care colegii mei din teritoriu au hotărât să facă, pe deoparte, acţiuni de protest, iar pe de altă parte să meargă şi pe calea instanţelor de judecată pe motiv că legea nu se aplică în spiritul şi litera ei, aşa cum de fapt o şi interpretează printr-o adresă oficială Ministerul Muncii’, a spus Oprescu, la Digi 24.

Potrivit acestuia, protestele vor avea un caracter spontan. ‘Este vorba de o tensiune teritorială şi din partea membrilor mai multor sindicate şi de aceea în momentul de faţă, văzând şi situaţia cu declararea ilegală a grevelor din România, colegii mei preferă să facă proteste spontane şi nu greve organizate din punct de vedere juridic. S-a scos din interiorul grupului de instituţii din subordinea ANAF, atunci când discutăm de echivalarea salariilor pe funcţii publice similare, s-a scos una din instituţiile care avea cu 5% salariile mai mari decât celelalte instituţii publice. Pentru a nu da acea creştere salarială de 5%, au preferat să scoată această instituţie din punct de vedere decizional, nici măcar din punct de vedere legal, din grupul de instituţii care făceau obiectul echivalării şi acesta este motivul pentru care Ordonanţa 43 nu se aplică în totalitate’, a explicat preşedintele SNFP.

Sebastian Oprescu a precizat că joi a avut o întâlnire cu preşedintele ANAF.

‘El ne-a spus că este vorba de o interpretare a unei agenţii, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care nu are competenţă în interpretarea actului normativ privind aplicarea Legii salarizării. Din punctul ăsta de vedere, şi nearătându-ne această adresă, noi am considerat că sunt informaţii eronate, drept care am informat colegii mei din teritoriu şi ei asta au decis’, a mai afirmat Oprescu

Te-ar mai putea interesa și
Piața piticilor de grădină din Marea Britanie este în criză din cauza pandemiei și a blocării Canalului de Suez
Piața piticilor de grădină din Marea Britanie este în criză din cauza pandemiei și a blocării Canalului de Suez
Magazinele cu articole pentru grădinărit din Marea Britanie se confruntă cu o penurie de pitici de grădină, ca urmare a cererii puternice generate de carantină dar şi a problemelor de......
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, ...
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...