Preşedintele ANAF, mulţumit de încasări: Rata de conformare la plată este de 85,11% în 2017

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, susţine că este mulţumit de modul în care instituţia pe care o conduce îşi face treaba, în condiţiile în care sunt subdimensionaţi şi 'fără bani pentru cheltuieli salariale pe ultimele două luni'.
Economica.net - vin, 07 iul. 2017, 17:35
Preşedintele ANAF, mulţumit de încasări: Rata de conformare la plată este de 85,11% în 2017

Acesta a fost întrebat în conferinţa susţinută la sediul Ministerului Finanţelor Publice dacă este mulţumit de încasări, iar răspunsul său a fost afirmativ.

‘Da, pot să vă spun că faţă de anul 2013 când rata de conformare era de 83,5%, noi astăzi am ajuns la 85,11%, ceea ce este o creştere faţă de anul trecut, unde am avut un grad de conformare la plată de 84%. Eu sunt mulţumit în momentul de faţă cum îşi face ANAF treaba, în ce condiţii. După cum ştiţi, suntem subdimensionaţi. Suntem fără bani pentru cheltuielile salariale pe ultimele două luni. Domnul premier ne-a oferit sprijinul în acest sens şi a promis că va aloca sumele necesare pentru plata salariilor pe ultimele două luni’, a explicat Stan.

Fiind întrebat dacă i s-a cerut demisia, el a răspuns: ‘Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva, am citit şi eu în spaţiul public. Nu mi-a cerut nimeni demisia, până în acest moment’.

În ceea ce priveşte o restructurare a Agenţiei, el a precizat că se face o analiză care va fi prezentată primului ministru.

‘Suntem într-o analiză asupra acestui lucru şi cât de curând vom prezenta premierului un material în acest sens. (…) Analiza va avea în vedere eficientizarea factorului uman, raportat la veniturile încasate la bugetul de stat pe fiecare regiune şi la numărul de contribuabili administraţi’, a mai arătat preşedintele ANAF.

În context, Alex Milcev, partener şi liderul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică în cadrul EY a susţinut joi că la o sută de lei declaraţi, Fiscul colectează între 75 şi 78 de lei, bulgarii fiind mult peste noi, cu unul dintre cele mai performante sisteme de colectare din Uniunea Europeană (UE).

‘La ANAF se declară impozit pe profit, accize, TVA, impozit pe salarii de 100 de lei, să spunem. Ei colectează 75-78 lei. 80 lei cred că nu au depăşit niciodată. Peste 20% din banii declaraţi nu se colectează, lăsând la o parte evaziunea fiscală de 20-50%. Vorbim de banii care sunt pe masă. Clar sunt şi firme fantomă, care au intrat în faliment între timp. Bulgarii sunt mult mai buni la acest capitol. Au un proiect reuşit de modernizare a Fiscului lor. Rata de colectare a crescut. Au unul dintre cele mai performante sistemele de colectare din UE. Ţările scandinave sunt la 97-99% grad de colectare, deci noi 70 plus, ei 100 minus un pic’, a spus Milcev.

Totuşi, acesta subliniază că sistemul fiscal din România ‘nu este prost’.

‘Eu nu cred că avem un sistem fiscal prost. Chiar nu este complicat, în ciuda discuţiilor despre sute de taxe care sugrumă contribuabilul şi aşa mai departe. Nu aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări. Noi chiar nu avem un sistem sofisticat, nu sunt foarte multe excepţii şi nu este complicat, chiar este relativ stabil, cel puţin în ultimii 10 ani de când am intrat în UE. E mult mai stabil decât înainte. Impozitul pe profit se schimba şi de două ori pe an. Nu cred că trebuie umblat la sistem, să facem alte reguli. Trebuie întărite regulile care există. Aşa e în toată lumea’, a arătat oficialul EY.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat în primul semestru 2017 peste 100 de miliarde de lei venituri bugetare, cu 4,1% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis, luni, AGERPRES.

‘În primele 6 luni ale anului curent, ANAF a colectat 101,15 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un plus de 3,955 miliarde de lei faţă de încasările din perioada similară a anului 2016 (97.196,7 milioane de lei), respectiv o creştere cu 4,1% a volumului veniturilor bugetare colectate’, se arată în document.

În luna iunie 2017, ANAF a colectat venituri bugetare de 16,534 miliarde de lei, cu 1,768 miliarde de lei, respectiv cu 12% mai mult, decât în luna iunie 2016 (14,766 miliarde de lei).

‘Programul comunicat de Ministerul de Finanţe pentru luna iunie a fost realizat în proporţie de 102,7% (mai mult cu 437,8 milioane de lei), în condiţiile în care volumul restituirilor de TVA în iunie 2017 a fost în cuantum de peste 1,287 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 513,3 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut’, informează Agenţia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...