Preşedintele ANAT: Litoralul românesc este văduvit de turiştii străini; produsul este foarte bun, dar nu este promovat

Preşedintele ANAT, Alin Burcea, spune că puţini turişti străini vin pe litoralul românesc şi că până în prezent nu există un charter din Europa către această destinaţie, precizând însă că litoralul este un produs bun, dar nu este promovat, iar pentru a reuşi atragerea turiştilor din Est există o problemă cu vizele, potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 23 mai 2017, 18:40
Preşedintele ANAT: Litoralul românesc este văduvit de turiştii străini; produsul este foarte bun, dar nu este promovat

„Litoralul românesc este văduvit de turişti străini. Sunt, dar puţini. Ne place, se construieşte, e bine, dar când vorbim de turişti străini în acest moment nu avem nici măcar un charter în Europa, ca să nu ne îmbătăm cu apă rece”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută în Mamaia. Alin Burcea, citat de News.ro.

El a mai spus că anul trecut România nu a avut un buget de promovare, ci doar două milioane de euro numai pentru participarea la târgurile internaţionale.

„Litoralul românesc, dar la fel ca întreaga Românie, nu este promovat. Produsul este foarte bun şi nu mă refer doar la litoral, dar nu este promovat. Anul trecut, noi nu am avut buget de promovare. Am avut două milioane de euro, care i-au ajuns doamnei secretar de stat, preşedinte al Autorităţii pentru Turism numai pentru târguri. Deci, numai pentru participări la târguri, nu un banner, nu un spot, nimic. (…) Bugetul alocat de guvern în acest an, pe medie trebuia să fie 14 milioane, deocamdată s-au alocat 6. (…) Noi încasăm peste două miliarde de euro din turismul extern, străinii puţini care vin în România şi s-au alocat anul trecut două milioane. Adică, 0,1 la sută din total încasări. Nu există business în lume care să aibă buget de zero la sută şi să meargă, nu se poate”, a menţionat preşedintele ANAT.

El a spus că o altă problemă o reprezintă licitaţiile, care durează câteva luni şi uneori nu se finalizează, iar din acest motiv ministerele rămân cu bugetele necheltuite.

„Mai e o altă problemă, este o modalitate nebună de a face licitaţii. Am tot vorbit cu domnul Dobre (n.r. – ministrul Turismului), e deputat, putem să schimbăm actele normative. Ca să poţi face o licitaţie şase luni îţi ia. Toată lumea, aoleu că se fură, aoleu DNA-ul şi această nebunie o ducem în extremă şi aceste licitaţii nu se mai finalizează. Şi dacă mai dai şi de unul Gică Contra care depune şi contestaţie e bezna minţii. Gândiţi-vă la bugetele de la minister, nu doar la turism, nu pot fi cheltuite”, a menţionat Alin Burcea.

Preşedintele ANAT a spus că ,dacă turiştii din Vest sunt mai greu de adus, atunci cei din Est ar veni, dar întâmpină problema vizelor.

„Ca să aducem străini în România, vedeţi că nemţii nu vin, e greu din Vest, dar în general vin din Est, ori noi suntem absolut defazaţi cu ce se întâmplă şi noi nu putem să aducem din Est. Ne-am bătut trei ani şi jumătate ca să deblocăm puţin, am deblocat 50 la sută problema de viză pe China”, a explicat Alin Burcea.

El a mai spus că în urmă cu câţiva ani a avut o discuţie cu un agent de turism din Bulgaria care i-a spus că ţara vecină acordă vize iranienilor într-o săptămână, cu riscul de a plăti amendă de la Comunitatea Europeană, iar România acordă aceleaşi vize în două – trei luni.

„Acum trei ani mă întâlnesc cu un agent de turism din Bulgaria. Îl întreb: «noi nu putem să luăm vize de Iran decât în 60-90 de zile, voi cum le luaţi în 7 zile ?» Îmi spune: «la noi e politică de stat. Dacă ne prinde Comunitatea Europeană că dăm în 7 zile vizele la iranieni, plătim amendă» . Şi cât e amenda ? Trei miloane şi încasăm un miliard. Dacă suntem mai catolici decât Papa ! Cine din Iran, sunt 400 de mii de iranieni care merg în Antalia, va sta 90 de zile să aştepte la Ambasada României ?”, a mai precizat Alin Burcea.

Prezentă la conferinţa de presă de marţi, Corina Martin, vicepreşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, a declarat că în acest an sunt aşteptaţi pe litoral între 10 şi 15.000 de turişti străini de sejur cărora li se adaugă turişti care vor veni pentru anumite evenimente organizate în această vară.

„Între 10-15.000 de turişti străini aşteptăm în această vară pe litoral. De la foarte puţini turişti străini pe litoral acum patru ani, ajungem în această vară la opt mii de turişti israelieni, este vorba de proiectul care vizează charterul Tel-Aviv – Constanţa”, a spus Corina Martin.

Ea a menţionat că de 1 mai au fost prezenţi pe litoral opt mii de turişti străini care au venit special pentru Festivalul Sunwaves şi vor mai veni şi alţii la diversele evenimente care vor avea loc la malul mării în această vară.

Te-ar mai putea interesa și
Compania Națională Aeroporturi București vrea să ia un credit de 40 de milioane de euro
Compania Națională Aeroporturi București vrea să ia un credit de 40 de milioane de euro
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administrează aeroporturile Henri Coandă și Aurel Vlaicu, are nevoie de bani pentru continuarea activității și a investițiilor.......
Piaţa de PC-uri porneşte în forță în primul trimestru, în ciuda penuriei de cipuri și a problemelor logistice
Piaţa de PC-uri porneşte în forță în primul trimestru, în ciuda penuriei de cipuri și a problemelor logistice
Vânzările globale de computere, care includ desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au crescut cu 55,2% în primul ...
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri de investiții. Am avut și cinci tranzacții pe săptămână – Interviu
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri ...
Costin Tărăcilă, managing partner al RTPR, avocatul care a coordonat una dintre echipele care au aranjat preluarea activelor ...
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația ...
Momente dramatice la Spitalul Victor Babeș din Capitală! Cel puţin trei pacienţi au murit, în această seară, după ...