Preşedintele Băsescu a transmis şi deputaţilor scrisoarea privind respingerea accizei la carburanţi

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, miercuri, o scrisoare tuturor deputaţilor în care le cere să respingă prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenţi din proiectul de lege privind aprobarea OUG 102/2013, făcând un apel la aceştia să pună interesul naţional mai presus de cel al baronilor locali.
Economica.net - mie, 02 apr. 2014, 20:50
Preşedintele Băsescu a transmis şi deputaţilor scrisoarea privind respingerea accizei la carburanţi

‘Fac un apel la dumneavoastră ca, împreună cu parlamentarii majorităţii din arcul guvernamental, să puneţi interesul românilor mai presus de interesul baronilor locali’, afirmă şeful statului în scrisoare.

Băsescu arată că pe 10 februarie proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 102/2013 pentru modificarea s,i completarea Legii nr. 517/2013 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere cu PL-x nr. 16/10.02.2014.

El precizează că, începând cu 1 aprilie, una dintre măsurile reglementate prin această ordonanţă, respectiv creşterea accizei la carburant cu 7 eurocenţi, îşi produce efectele. Băsescu menţionează că introducerea creşterii de acciză are efecte negative majore atât la nivelul populaţiei, cât şi la cel al mediului de afaceri, iar efectele se vor reflecta în întreg lanţul economic, prin scăderea consumului, scăderea profitabilităţii companiilor şi, implicit, scăderea încasărilor la bugetul de stat.

‘Consider că această taxă este introdusă doar pentru că asigură fonduri la dispoziţia domnului Liviu-Nicolae Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru a-i distribui baronilor locali în scopuri electorale’, susţine el.

Preşedintele Băsescu arată că, din aceste motive, solicită Parlamentului să respingă prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenţi din proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 102/2013 şi să ia în analiză o serie de alternative pe care le propune.

El mai arată că soluţiile pe care le propune menţin România în parametrii de final de an agreaţi de România cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială în cel de-al treilea program economic preventiv semnat.

Astfel, şeful statului propune eliminarea sumei de 1,2 miliarde de lei care a fost alocată suplimentar faţă de bugetul anului anterior, având în vedere că bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice are alocat, în plus faţă de anul 2013, o sumă în valoare de 1,214 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 33,86%, aferentă subprogramelor ‘Modernizarea satului românesc’, ‘Regenerare urbană’ şi ‘Infrastructură judeţeană’, care sunt eligibile în cadrul programelor europene de finanţare alocate României (2007 – 2013, precum şi 2014 – 2020).

Băsescu indică drept soluţie şi ajustarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice cu 600 de milioane de lei, arătând că în bugetul acestui minister la capitolul ‘Dobânzi’ a fost alocată o sumă de 10,11 miliarde de lei, în creştere cu 5,38% faţă de suma stabilită pentru 2013.

‘Contextul economic global şi disponibilităţile de lichidităţi pe piaţă permit Ministerului Finanţelor Publice să se împrumute la costuri mai scăzute faţă de anul 2013 şi pe maturităţi mai lungi, dar şi că suma care trebuie finanţată pentru anul 2014 este mai mică decât cea pentru anul 2013’, spune şeful statului.

De asemenea, o a treia măsură propusă este realizarea unei evaluări corecte a veniturilor care pot rezulta din introducerea ‘impozitului pe construcţii’, măsură care afirmă că duce la extinderea bazei de impozitare asupra construcţiilor şi urmăreşte să sporească veniturile bugetare. El menţionează că suma estimată a fi colectată prin aplicarea acestui impozit, respectiv de 488 de milioane de lei, este semnificativ subevaluată, iar calculele de specialitate estimează o sumă de minimum două miliarde de lei aferentă anului 2014.

Cea de-a patra măsură vizează evaluarea corectă a veniturilor aferente taxei instituite prin Ordonanţa de Guvern nr. 7/2013. El mai spune că ordonanţa a introdus taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze în urma liberalizării preţurilor, iar Guvernul îşi propune, pentru anul 2014, să colecteze suma de 290,9 milioane de lei. Şeful statului consideră că, în realitate, luând în calcul producţia de gaze estimată pentru anul 2014 şi graficul de dereglementare a preţurilor la gaze naturale, reiese un venit estimat de 1 miliard de lei.

‘În cazul în care veţi lua în considerare aceste soluţii, care pot fi aplicate imediat şi/sau cu ocazia primei rectificări bugetare, introducerea accizei de 7 eurocenţi nu va mai fi necesară’, afirmă şeful statului.

Şeful statului menţionează şi faptul că Guvernul intenţionează să reglementeze restituirea a 4 eurocenţi din acciză de la bugetul de stat transportatorilor rutieri, creând, astfel, potrivit lui, premisele unui tratament discriminatoriu faţă de ceilalţi transportatori, cum ar fi: aerieni, feroviari şi maritimi, cărora această rambursare nu le va fi aplicabilă.

‘Trebuie menţionat că schema de compensare a transportatorilor rutieri implică un cost foarte mare de administrare, atât uman, cât şi financiar, iar potenţialul risc de fraudare este unul extraordinar de mare. Aşa cum a fost propusă, schema de compensare a accizei este greu de aplicat, creând probleme de conformare beneficiarilor’, adaugă şeful statului.

De asemenea, preşedintele Băsescu precizează şi că Ministerul Agriculturii a anunţat compensarea creşterii accizei la motorină prin subvenţionarea majorării costului cu fonduri provenite de la bugetul de stat.

‘După cum se poate observa, întreprinzătorii mici şi mijlocii nu beneficiază de această facilitate fiscală. Populaţia României nu beneficiază nici ea de această facilitate, mai ales în contextul în care în nivelul de trai al românilor nu se reflectă încă rezultatele statistice neaşteptat de bune ale anului 2013. În concluzie, putem afirma că această taxă este abuzivă şi profund nocivă pentru o mare parte a mediului economic şi populaţie. Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei privind compensarea parţială în cazul transportatorilor rutieri, această taxă devine şi discriminatorie’, mai susţine şeful statului.

În final, el solicită respingerea accizei la carburanţi. ‘Stimate domnule preşedinte/Stimată doamnă deputat… /Stimate domnule deputat…, vă rog să luaţi în considerare elementele prezentate mai sus şi să respingeţi cât mai repede cu putinţă prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenţi din proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 102/2013, ordonanţă care în acest moment îşi produce efectele negative asupra populat,iei României şi mediului economic’, conchide şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, miercuri, o scrisoare şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care solicita respingerea accizei pe carburanţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...