Preşedintele Bulgariei accelerează aderarea ţării la uniunea bancară

Banca Centrală a Bulgariei negociază cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA) începerea unui proces de revizuire a calităţii supervizării sale bancare şi discută cu BCE alăturarea la Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 15 iul. 2014, 11:18
Preşedintele Bulgariei accelerează aderarea ţării la uniunea bancară

Bulgaria ar fi prima ţară din afara zonei euro care s-ar putea alătura SSM, organism înfiinţat ca răspuns la criza financiară globală şi la criza datoriilor din Europa.

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a anunţat luni intenţia Sofiei de a se alătura Mecanismul Unic de Supraveghere al BCE, pe fondul celei mai grave crize bancare din 1996-1997.

Banca Centrală a Bulgariei a anunţat vineri că va retrage licenţa de funcţionare a Corpbank, a patra mare bancă a ţării, şi va transfera activele viabile şi pasivele către o filială a entităţii financiare, dar va alerta şi procuratura cu privire la posibile practici ilegale la Corpbank.

Chiar dacă Corpbank va fi lăsată să falimenteze, va avea nevoie de fonduri de la stat pentru a proteja depozitele.

‘Suntem cu toţii de acord să începem imediat procedura pentru intrarea Bulgariei în Mecanismul Unic de Supraveghere al UE. Acesta este primul pas al aderării ţării la uniunea bancară a UE’, a afirmat şeful statului bulgar. BCE va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie 2014. De asemenea, vor fi sporite atribuţiile Băncii Centrale Europene şi va fi creată o nouă agenţie care va monitoriza viabilitatea instituţiilor bancare.

În iunie, oficialii Băncii Centrale Europene au actualizat lista celor 120 de bănci considerate suficient de importante pentru a fi supervizate din luna noiembrie, renunţând la 12 bănci şi adăugând subsidiarele din Austria ale celor mai importanţi creditori din Rusia, o divizie a Barclays din Italia şi Banque Degroof din Belgia.

Criteriul de bază pentru ca o bancă să fie considerată importantă este să deţină active de peste 30 miliarde de euro (41 miliarde de dolari), activele să depăşească 20% din PIB-ul ţării sale de origine sau să fie una dintre primele trei bănci dintr-un stat membru.

Printre instituţiile din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor se află şi băncile cu subsidiare în România: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas şi Societe Generale (Franţa), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).

Sistemul financiar bulgar a trecut luna trecută printr-o criză după ce a treia, respectiv a patra bancă din Bulgaria, First Investment Bank şi Corporate Commercial Bank (Corpbank), au fost luate cu asalt de un număr mare de deponenţi care s-au grăbit să-şi retragă economiile după ce o serie de articole din presa, dar şi emailuri şi SMS-uri ridicau semne de întrebare cu privire la solvabilitatea băncilor respective.

În prezent, există 29 de bănci comerciale care operează în Bulgaria, iar băncile străine controlează aproximativ trei sferturi din activele sectorului bancar. Printre băncile străine cu operaţiuni în Bulgaria se numără UniCredit, Raiffeisen Bank, OTP, National Bank of Greece, EFG şi Alpha Bank. Depozitele bancare în monedă locală şi valută sunt garantate până la 196.000 de leva (100.000 de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Joe Biden va semna sâmbătă legea care împiedică intrarea SUA în incapacitatea de plată, după ce a trecut în această săptămână, după negocieri dificile, de Congres (Video)
Joe Biden va semna sâmbătă legea care împiedică intrarea SUA în incapacitatea de plată, după ce a trecut în această ...
Preşedintele Joe Biden a salutat vineri evitarea unei incapacităţi de plată "catastrofale" pentru Statele Unite şi a lăudat virtuţile compromisului politic, transmite AFP, relatează Agerpres....
Fitch menține ratingul Trangaz la „BBB minus”, cu perspectiva stabilă
Fitch menține ratingul Trangaz la „BBB minus”, cu perspectiva stabilă
Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung atribuit Societăţii Naţionale de Transport al Gazelor Naturale Transgaz ...
Charles Michel: UE poate colabora cu statele din Asia Centrală în domeniul tehnologiilor climatice, problemelor energetice, securitate, transport şi turism
Charles Michel: UE poate colabora cu statele din Asia Centrală în domeniul tehnologiilor climatice, problemelor energetice, ...
Uniunea Europeană poate oferi "un parteneriat sincer" Asiei Centrale, a declarat vineri presedintele Consiliului European, ...
Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, sâmbătă
Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, sâmbătă
Prețul energiei electrice tranzacționate vineri pe piața de la București cu livrare sâmbătă este din nou negativ, ...