Preşedintele Bursei: România va avea în 2016 cea mai mare creştere economică din UE

România va înregistra în 2016 cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană /UE/, iar în 2017 creşterea economiei autohtone va fi din nou cu mult peste media UE, estimează preşedintele Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, Lucian Anghel, care a participat în perioada 19-20 ianuarie, la Viena, la conferinţa financiară Euromoney CEE Forum 2016.
Economica.net - joi, 21 ian. 2016, 09:41
Preşedintele Bursei: România va avea în 2016 cea mai mare creştere economică din UE

‘Din punct de vedere macroeconomic, România va fi vedeta regiunii. Este foarte posibil ca avansul economiei să fie de peste 4% în 2016, iar dacă va fi sub 4% atunci şi celelalte state din UE vor fi coborît mult sub estimările de creştere de la acest moment. România are acest impuls de cerere internă (ca urmare a reducerii de taxe din acest an – n.a.), dar rămâne de văzut cum vom păstra pe termen lung echilibrele macroeconomice. Mă aştept ca şi în 2017, ca urmare a efectelor de runda a doua şi a eventualei reduceri de TVA de la 20% la 19%, un impuls suplimentar pentru cererea internă, România să înregistreze o creştere economică cu mult peste media UE şi să se situeze printre primele state europene la acest capitol’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Bursei de la Bucureşti.

Estimările preşedintelui BVB au fost incluse într-un film de 15 minute realizat la conferinţa financiară internaţională Euromoney, care cuprinde opiniile celor care au susţinut prezentări la acest eveniment. Evenimentul Euromoney a reunit la Viena preşedinţi de bănci, analişti, economişti şi oficiali guvernamentali de rang înalt din ţările Europei Centrale şi de Est, temele de discuţie fiind axate pe perspectivele economice ale regiunii, tendinţele din sistemele bancare ale statelor din regiune, potenţialul de dezvoltare a pieţelor de capital, politicile de finanţare ale guvernelor din regiune, dar şi pe evoluţiile şi problemele fiecărei economii în parte.

‘La Euromoney, România este văzută ca un star şi ar fi păcat să rateze şansa să devină ceea ce era în regiune, cu ani în urmă, Polonia – un campion şi un model pentru celelalte state, un vector de creştere economică, de stabilitate şi de reforme structurale. Pentru un investitor cu expunere pe Europa, România este una dintre atracţii. Este totuşi an electoral şi rămâne de văzut cât vor rezista autorităţile la măsuri populiste. Dacă nu vor exista erori majore şi mai ales măsuri populiste, România poate fi acel star care poate absorbi multe fonduri’, a afirmat Lucian Anghel.

Pe de altă parte, conferinţa Euromoney de la Viena s-a desfăşurat în contextul unui început de an extrem de tumultuos, cu o multitudine de probleme economice, politice, financiare şi militare, care l-au făcut pe directorul conferinţei, Christopher Garnett, să afirme că nu a mai văzut un astfel de început de an şi că nu se aşteaptă la un an prea bun în zona euro.

‘Există multe incertitudini în piaţa de capital la nivel mondial şi mulţi investitori internaţionali preferă să stea ‘în cash’, iar acest lucru se răsfrânge asupra tuturor. Nicio piaţă de capital nu scapă de acest pesimism. Probabil că această volatilitate va continua o perioadă de timp, după care investitorii se vor întoarce la fundamentele macroeconomice şi ale companiilor. Discutăm de un aspect emoţional acum. Nu se poate compara situaţia actuală cu perioada 2008-2009, fundamentele sunt altele, motivele sunt altele pentru care se întâmplă această scădere generaliitalizată pe pieţele de capital ale lumii. Va veni momentul când trendul se va inversa, discutăm de ordinul lunilor. La Euromoney am scos în evidenţă faptul că România este o piaţă diferită faţă de alte zone – macroeconomic, ca impact pozitiv al noului Cod Fiscal. În plus, piaţa de capital din România are printre cele mai înalte rate ale dividendului, în medie 5-6%, dar la preţurile actuale reduse rata sunt multe companii, din utilităţi şi energie, cu rate ale dividendului de 12-14%’, a mai spus Lucian Anghel.

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...