1EUR = 4.8316 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României vrea impozitarea diferenţiată a locuinţelor pentru eliminarea turismului clandestin

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a afirmat vineri, în cadrul simpozionului 'Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017', organizat de Camera de Comerţ Industrie Navigaţie şi Agricultură din Constanţa, că segmentul turismului clandestin, practicat de proprietarii de locuinţe, ar putea fi scos din economia subterană dacă s-ar aplica o impozitare diferenţiată a locuinţelor.

03 mar, 2017 | Agerpres

'Mă bucur că după mulţi ani avem în sfârşit un Minister al Turismului, pentru că acesta este un important domeniu de activitate şi mi-aşi dori să se reflecte în economia naţională printr-un aport important, pe măsură, la PIB-ul României. Din păcate, în fiecare an, aflăm cifre statistice contradictorii, transmise pe diferite canale de colectare, precum ar fi INS: care a raportat, aferent anului 2016, un număr de 84.675 locuri de cazare pe litoralul românesc, în vreme ce Ministerul Turismului a înregistrat un număr de 107.339 turişti, într-un weekend din vârf de sezon, iar Ministerul de Interne raportează, pentru aceeaşi perioadă de sezon, cam 250. 000 de turişti ce intră pe litoral, până la cifra maximă de câte 400.000 de Ziua Marinei. Eu nu înţeleg unde se cazează toţi aceşti turişti, că doar nu toţi au rude în localităţile de pe litoral. Cred că mulţi proprietari de locuinţe practică turism clandestin, fără să se autorizeze şi să plătească impozite, în detrimentul celor care fac investiţii', a afirmat Daraban.

El a spus că acest fenomen al turismului clandestin 'poate fi scos la suprafaţă' doar prin introducerea unei impozitări diferenţiate a locuinţelor private în funcţie de proiectarea apartamentelor şi de numărul de dormitoare raportat la numărul persoanelor care locuiesc la acea adresă, în imobilul respectiv.

'Să admitem că un dormitor ar fi de ajuns pentru câte un membru al familiei, ca spaţiu vital de locuit, iar restul să fie impozitat diferenţiat, ca mijloc de producţie cu scop de cazare turistică şi astfel se poate rezolva o problemă. Cred că veniturile reale realizate în sectorul turistic românesc ar fi pe undeva pe la 4,5-5% din PIB şi nu 1,5%, cât raportează acum INS', a declarat Mihai Daraban.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO