Preşedintele Chinei: Cu Noul Drum al Mătăsii, Italia şi China vor intra într-o „nouă eră”

Italia si China vor intra într-o "noua era" a cooperarii, cu asa-numita initiativa Belt and Road (BRI, Noul Drum al Matasii) si cu alte proiecte, a declarat miercuri presedintele chinez Xi Jinping, cu prilejul apropiatei sale vizite de stat în Italia, informeaza dpa.
Economica.net - joi, 21 mart. 2019, 07:42
Preşedintele Chinei: Cu Noul Drum al Mătăsii, Italia şi China vor intra într-o

Italia este hotarâta sa devina prima tara din G7 care se va ralia initiativei BRI, un proiect de anvergura prin care se urmareste dezvoltarea de noi rute pe mare si pe uscat între China, Eurasia si Africa.

„Cu aceasta vizita, doresc sa stabilesc, împreuna cu liderii italieni, punctele de orientare pentru relatiile noastre bilaterale, pentru a le conduce spre o noua era”, a spus Xi într-un editorial pentru cotidianul italian Corriere della Sera. „Suntem gata, împreuna cu partenerii italieni, sa construim Belt and Road – Noul Drum al Matasii”, a spus el, salutând legaturile „istorice, culturale si geografice” dintre Roma si Beijing.

Xi a subliniat perspectivele investitiilor chineze în Italia „în scopul crearii unei noi ere pentru BRI în astfel de sectoare precum constructia de nave maritime, aviatia, aeronautica si cultura”.

Liderul chinez, care se va afla în Italia de joi pâna sâmbata, a omagiat mostenirea istorica a Romei Antice si Renasterii italiene.

Într-o nota mai ludica, el a declarat totodata ca „tinerilor chinezi le plac pizza si tiramisu”.

Oficiali ai SUA si ai UE si-au exprimat îngrijorarea în legatura cu intentia Italiei de a se ralia BRI, pe fondul temerilor ca acest lucru îi va prmite Chinei sa-si consolideze pozitiile chiar în inima Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate Bulgariei şi......
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...