Preşedintele Chinei începe o vizită de stat în Rusia pentru a consolida legăturile dintre cele două ţări

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a deplasat miercuri în Rusia pentru a marca „o nouă eră a cooperării” şi a consolida legăturile economice între cele două ţări, conform CNA citat de News.ro.
Economica.net - mie, 05 iun. 2019, 11:43
Preşedintele Chinei începe o vizită de stat în Rusia pentru a consolida legăturile dintre cele două ţări

Xi va ajunge miercuri după-amiază la Moscova şi va discuta la Kremlin cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru ca apoi să participe la o recepţie oficială, scrie News.ro. Seara, el va merge la teatrul Bolshoi.

Vizita are loc la cinci ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, acest eveniment provocând tensiuni cu partenerii occidentali. Astfel, Moscova şi-a îndreptat atenţia către China.

De la Moscova, Xi va călători la Sankt Petersburg pentru a participa la Forumul Economic găzduit de Putin joi şi vineri.

China şi Rusia „se susţin una pe alta ferm în probleme care ţin de interesele celor două ţări, cele două state având o încredere puternică una în cealaltă”, a afirmat Xi într-un interviu acordat presei din Rusia înaintea vizitei, conform agenţiei chineze de stat Xinhua.

Consilierul pe politică externă al lui Putin, Iuri Ushakov, a declarat: „Vizita este un eveniment crucial pentru relaţiile noastre bilaterale”. El a remarcat apoi că Uniunea Sovietică a fost prima ţară care a recunoscut oficial China comunistă în 1949.

Ushakov a precizat că Xi şi Putin vor semna o nouă declaraţie privind „un parteneriat global şi cooperare strategică, începând astfel o nouă eră”.

Delegaţia chineză aduce cu ea doi urşi panda drept cadou, care vor ajunge la grădina zoologică din Moscova. „Acest animal este un simbol al Chinei iar gestul este unul foarte important”, a afirmat Ushakov.

Acest parteneriat creste nivelul schimburilor comerciale dintre cele două ţări care a crescut deja cu 25% în 2018, a precizat Ushakov, numind China drept „cel mai important partener economic al Rusiei”.

Adjunctul ministrului de Externe chinez, Zhang Hanhui, a salutat vizita şi a afirmat că aceasta reprezintă „un punct de cotitură în dezvoltarea relaţiilor bilaterale”.

Alexander Gabuev, cel care coordonează programul de cercetare privind Asia de la Centrul Carnegie din Moscova a afirmat că relaţiile comerciale între Rusia şi China au progresat semnificativ din 2014.

„Această reorientare a Rusiei către Est chiar are loc. În ciuda dificultăţilor, China a devenit un creditor şi investitor important” în Rusia, într-o perioadă în care alţi investitori au preferat să plece, a precizat el.

Pentru Rusia, care ar avea doar alternativa unor reforme profunde şi a reconcilierii cu Occidentul, „creşterea dependenţei faţă de China s-a dovedit a fi răul mai mic”, a afirmat Gabuev.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările efective la cei aproape 43 de kilometri de cale ferată ar trebui să dureze......
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...