Preşedintele Ciprului: Ţara noastră nu are intenţia să plece din zona euro

Preşedintele Nicos Anastasiades a declarat vineri că riscul ca Cipru să intre în faliment a fost izolat, iar ţara nu are nicio intenţie să iasă din zona euro, potrivit The Guardian.
Economica.net - vin, 29 mart. 2013, 14:36
Preşedintele Ciprului: Ţara noastră nu are intenţia să plece din zona euro

Într-un discurs „presărat cu critici” la adresa guvernelor din zona euro pentru că „au făcut experimente” în Cipru, liderul conservator Anastasiades a susţinut prima intervenţie publică după redeschiderea băncilor, închise timp de 12 zile pentru a preveni retrageri masive de depozite pe fondul acordului controversat cu Comisia Europeană şi FMI.

Preşedintele a precizat că restricţiile impuse joi asupra tranzacţiilor bancare din Cipru, fără precedent în zona euro, vor fi înlăturate treptat, fără a oferi termene clare. Ministrul cipriot de Externe a declarat joi că restricţiile ar putea dura aproximativ o lună, deşi guvernul menţionase iniţial că vor fi limitate la 7 zile.

În discursul susţinut vineri la Nicosia, Anastasiades a atacat autorităţile bancare din Cipru şi Europa pentru că au finanţat până în ultimul moment o bancă aflată în pragul falimentului, care va fi acum desfiinţată conform acordului de 10 miliarde euro convenit de guvern cu instituţiile financiare internaţionale.

„De câtă seriozitate au dat dovadă autorităţile care au permis finanţarea unei bănci falimentare până la limita de sus? Nu vreau să spun mai multe. Este timpul să spunem cine poartă mai multă sau mai puţină vină”, a afirmat liderul cipriot.

Potrivit acordului încheiat luni, Popular Bank (Laiki) va fi desfiinţată, iar deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro în conturile din Cipru vor pierde o parte din bani pentru a finanţa recapitalizarea sistemului bancar, măsură care va distruge probabil reputaţia de centru financiar offshore a statului mediteranean.

La mai puţin de o lună de la preluarea funcţiei, preşedintele Anastasiades a acuzat partenerii din zona euro că au avut „pretenţii fără precedent, forţând Ciprul să devină un experiment”.

„Nu avem nicio intenţie să plecăm din zona euro. Sub nicio formă nu vom experimenta cu viitorul ţării noastre”, a declarat preşedintele.

Liderii europeni au subliniat în ultimele zile că accesarea depozitelor bancare din Cipru nu se va repeta în alte ţări din zona euro, fiind justificată de o situaţie excepţională. Ministrul olandez al Finanţelor Jeroen Dijsselbloem, care prezidează şedinţele miniştrilor finanţelor din zona euro, a declarat însă luni că acordul cu Cipru va servi drept model pentru soluţionarea unor viitoare crize în uniunea monetară.

Preşedintele Eurogroup a fost nevoit să revină asupra afirmaţiilor după reacţia negativă a pieţelor, însă economistul olandez Klaas Knot, membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a afirmat vineri că abordarea pentru care a optat Europa în cazul Ciprului „va face parte din politica europeană de lichidare”.

Te-ar mai putea interesa și
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia au crescut cu 3,2%. ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul ...
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...