Preşedintele Consiliului European cheamă G7 să fie „clar şi dur” cu privire la disputele teritoriale

Grupul celor mai industrializate şapte naţiuni (G7) trebuie să adopte o poziţie clară şi dură cu privire la toate disputele teritoriale, fie că este vorba de Ucraina sau de mările din sudul şi estul Chinei, a declarat joi, în Japonia, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.
Economica.net - joi, 26 mai 2016, 09:45
Preşedintele Consiliului European cheamă G7 să fie

‘Testul credibilităţii noastre în cadrul G7 este capacitatea noastră de a ne apăra valorile comune. Acest test va reuşi numai dacă noi vom adopta o poziţie clară şi dură cu privire la toate subiectele noastre aici în discuţie la Ise-Shima’, a declarat fostul premier polonez, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în marja summitului G7, în această localitate din centrul Japoniei.

‘Mă refer în special la chestiunea securităţii maritime în Marea Chinei de Sud şi de Est şi problema Rusiei şi a Ucrainei’, a precizat Tusk.

‘Dacă vrem să apărăm valorile noastre comune, nu este suficient să crezi în ele astăzi. Trebuie să fim pregătiţi să le apărăm’, a insistat el, adăugând:’Trebuie să fim mai duri’.

‘Vă pot asigura că în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, noi suntem pregătiţi să prelungim sancţiunile şi sunt aproape sigur că nu vom avea nevoie de discuţii particulare între lideri pentru a decide sancţiuni în două-trei săptămâni fără mari discuţii’, a adăugat Tusk, referindu-se la sancţiunile la adresa Rusiei.

Sancţiunile europene împotriva Moscovei care afectează sectoarele bancar, militar şi energetic expiră în luna iulie. Prelungirea lor necesită un vot unanim, iar acest aspect ar trebui discutat în luna iunie, scrie Agerpres.

Germania a estimat joi contrariul, prin vocea ministrului său de externe, Frank-Walter Steinmeier, că reînnoirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei va fi ‘mai dificilă’ anul acesta, din cauza ‘rezistenţei crescute’ din partea unor ţări.

Beijingul şi Tokyo îşi dispută acerb suveranitatea unor teritorii nelocuite în Marea Chinei de Est. China revendică de asemenea Marea Chinei de Sud aproape în totalitate, prin crearea unor insule artificiale, spre indignarea altor ţări, cum ar fi Vietnam, Filipine, Malaezia şi Brunei.

‘Pentru a nu deveni caduc (…), G7 trebuie să se preocupe mai degrabă de propriile afaceri decât să arate cu degetul spre alte ţări şi să toarne gaz pe foc’, a declarat agenţia chineză de stat Xinhua, într-un comentariu publicat joi, potrivit AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Profitul net al BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 51% în semestrul I 2021, pe fondul eliberării provizioanelor încheiate în pandemie
Profitul net al BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 51% în semestrul I 2021, pe fondul eliberării provizioanelor încheiate ...
Profitul net al BRD în semestruI I din 2021 a crescut cu 51% în comparație cu semestrul I 2020, profit net de 626 millioane lei (față de 415 millioane lei în semestrul I 2020), profit......
Proiect: Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut
Proiect: Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut
Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor putea beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut, care ...
Grecii şi românii sunt cei mai afectaţi de imposibilitatea de a pleca în concediu din cauza sărăciei
Grecii şi românii sunt cei mai afectaţi de imposibilitatea de a pleca în concediu din cauza sărăciei
Aproximativ 28% dintre cetăţenii Uniunii Europene, sau 35 milioane de persoane, nu îşi permit să meargă într-o vacanţă ...
Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG
Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG
 Enel SpA a anunţat luni că va achiziţiona active hidroelectrice de la firma italiană de energie regenerabilă ERG, ...