Preşedintele Curţii de Conturi: Nu vrem să trimitem pe nimeni la puşcărie, ci să respecte legea

Curtea de Conturi nu vrea să trimită pe nimeni la puşcărie, ci doar să se respecte legea, iar dacă un funcţionar nu semnează un document, înseamnă că e ceva putred acolo, a declarat, vineri, preşedintele instituţiei, Nicolae Văcăroiu, la Europa FM.
Economica.net - vin, 05 feb. 2016, 17:01
Preşedintele Curţii de Conturi: Nu vrem să trimitem pe nimeni la puşcărie, ci să respecte legea

‘Suntem acuzaţi în tot felul că nu se mai semnează documente în ministere din cauza Curţii de Conturi. Nu înţeleg. Dacă respectă legea de ce să nu semneze? Nu le cerem decât să respecte legea. Nu urmărim decât legea. Dacă nu semnezi un document înseamnă că e ceva putred acolo. Nu o facem cu rea-credinţă. Nu vrem să intre oamenii la puşcărie. Nu vrem altceva decât ca banii publici să fie utilizaţi cu eficienţă maximă şi aşa avem un buget şi un produs intern brut care trebuie să fie ca mărime cel puţin dublu la ora actuală’, a spus Văcăroiu.

Acesta a precizat că funcţionarii Curţii de Conturi au salarii între 1.200 lei şi 2.000 de lei, bani cu care ‘nu poţi să te descurci într-o lună’, deşi toate neregulile, fraudele şi gradul de colectare a impozitelor şi taxelor locale ajung la 24 miliarde de euro pe lună, ‘aproape cât bugetul de stat’.

‘Din toate neregulile acestea, apropo de gradul de colectare a impozitelor şi taxelor, dacă le aduni pe toate cu fraudele astea ajungem la vreo 24 miliarde de euro pe lună, aproape cât bugetul de stat. Ce să facem? Să stăm nepăsători? Nu vrem să trimitem pe nimeni la puşcărie, dar avem mari probleme pentru că avem pensii, avem salarii, lăsaţi demnitarii, că ăia stau bine, dar gândiţi-vă la 80% din populaţie. La mine (în instituţie n.r.) un funcţionar are undeva între 1.200 lei şi 2.000 şi ceva de lei. Nu poţi să te descurci cu banii ăştia într-o lună. Cauza? Să ne facem toţi datoria şi banii ăştia să se folosească şi atunci vor fi bani şi pentru salarii. Dacă acest procent de 80% din populaţie, nu cei care se aprovizionează la Paris, Monte Carlo sau mai ştiu eu unde, au bani, să fiţi convinşi că ai atâtea nevoi şi banii aceştia îi vor folosi pentru a comanda produse către industrie. Asta înseamnă locuri de muncă’, a afirmat preşedintele Curţii de Conturi în interviul acordat postului de radio Europa FM.

Văcăroiu consideră că prin acest consum ar putea revigora 350.000 de IMM-uri care sunt în faliment sau insolvenţă.

‘Revigorăm cele 350.000 de IMM-uri care sunt în faliment la ora actuală sau în insolvenţă. Dacă un om obişnuit, chiar un intelectual, are un salariu cu care nu-şi permite să-şi cumpere un televizor, o mobilă, mai ales pentru tinerii căsătoriţi, care nu îşi permit să îşi cumpere o cămaşă sau un costum, cum vrei să relansezi industria în România?’, a arătat Văcăroiu.

El a mai spus că bugetul de stat a fost fraudat în ultimii zece ani de 2,1 miliarde de euro, principalele cauze fiind corupţia, neglijenţa în serviciu şi schimbarea permanentă a legislaţiei.

„Este îngrijorător faptul că aceşti două miliarde s-au dus la creşterea rezervei Guvernului şi au plecat către primării şi s-au dus spre alte destinaţii. Deci au majorat fondul ăla de rezervă. Ceea ce mă îngrijorează (este – n.r.) că restul de valoare de investiţii, prevăzut în buget, daţi afară din 26 de miliarde trei sau şase şi rămân 20 de miliarde. Banii aceia trebuie utilizaţi cu maximă eficienţă”, a declarat Nicolae Văcăroiu.

În ceea ce priveşte exporturile, el este de părere că guvernanţii trebuie să înţeleagă că piaţa nu înseamnă numai Uniunea Europeană, ci tot ceea ce există pe această planetă şi ‘dacă pierzi o piaţă, îţi trebuie zeci de ani ca să o recuperezi’.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom confirmă: A semnat cu Saint-Gobain România un acord pentru furnizarea de energie verde
Petrom confirmă: A semnat cu Saint-Gobain România un acord pentru furnizarea de energie verde
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei și Saint-Gobain România, parte a Grupului Saint-Gobain, lider mondial în domeniul soluțiilor ușoare și sustenabile......
Ford vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030
Ford vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030
Ford Motor ia în considerare să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030, o schimbare faţă ...
SUA adaugă 37 de entităţi chineze pe lista neagră, după incidentul cu balonul „spion”
SUA adaugă 37 de entităţi chineze pe lista neagră, după incidentul cu balonul „spion”
Statele Unite au adăugat joi pe lista lor neagră comercială 37 de entităţi chineze, printre care unele companii având ...
Trump promite magnaţilor petrolului că va anula politicile de mediu ale lui Biden şi le cere un miliard de dolari
Trump promite magnaţilor petrolului că va anula politicile de mediu ale lui Biden şi le cere un miliard de dolari
Donald Trump, candidatul dreptei americane la preşedinţie, le-a promis patronilor companiilor petroliere că va anula politicile ...