Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îşi pregăteşte viitoarea echipă

Jean-Claude Juncker, desemnat săptămâna trecută preşedinte al noii Comisii Europene de către liderii europeni, l-a primit joi pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul pregătirii viitoarei sale echipe, relatează AFP.
Economica.net - joi, 03 iul. 2014, 16:09
Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îşi pregăteşte viitoarea echipă

Juncker şi Van Rompuy n-au făcut nici o declaraţie de presă la încheierea întâlnirii lor.

Parlamentul European se va pronunţa pe 15 iulie în legătură cu candidatura lui Juncker, fost premier luxemburghez creştin-democrat.

A doua zi, şefii de stat şi de guvern se vor întruni din nou pentru desemnări în mai multe înalte posturi ale instituţiilor europene, îndeosebi în cel de preşedinte al Consiliului European şi de şef al diplomaţiei europene.

În cadrul acestui ”pachet” de numiri, ei ar putea de asemenea să numească un preşedinte al Eurogrupului, clubul miniştrilor de finanţe din zona euro. Se pare că acest post îi va reveni actualului ministru spaniol al economiei, conservatorul Luis de Guindos.

”Pachetul” de numiri ar urma să ţină cont de echilibre subtile: dreapta-stânga, dar şi de paritatea dintre femei şi bărbaţi şi dintre diferitele zone geografice ale Uniunii Europene (nord-sud, vest-est).

În baza tratatelor, alegerea şefului diplomaţiei europene, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, trebuie să aibă loc în consultare cu preşedintele executivului comunitar. Tocmai pentru pregătirea acestei numiri, Van Rompuy, însărcinat de liderii europeni să întreprindă consultările necesare, s-a întâlnit joi cu Juncker.

Conservatorii, care au câştigat alegerile europene, au obţinut deja preşedinţia Comisiei cu Juncker. Socialiştii s-au clasat nu departe de conservatori, ca număr de voturi, şi pot, prin urmare să revendice preşedinţia Consiliului.

Dar se pare că socialiştii n-au ajuns să se înţeleagă asupra numelui. Şefa guvernului danez, Helle Thorning-Schmidt, a fost mult timp considerată ca fiind favorită pentru acest post, dar unele state, îndeosebi Franţa, sunt reticente, deoarece Danemarca nu face parte din zona euro. Numele fostului şef de guvern italian Enrico Letta a fost şi el vehiculat, dar succesorul său Matteo Renzi s-a declarat vehement împotriva lui.

Dacă stânga nu reuşeşte să ajungă la un acord, dreapta din PPE (Partidul Popular European) este gata să revendice postul, care a câştigat influenţă odată cu primul său titular permanent, creştin-democratul belgian Herman Van Rompuy, potrivit unei surse europene. ”Nimic nu va fi dat socialiştilor. Dacă vor postul, atunci trebuie să-l ia”, a adăugat sursa.

În schimb, social-democraţii ar putea obţine postul de şef al diplomaţiei europene. Numele tinerei şefe a diplomaţiei italiene, Federica Mogherini, este vehiculat din ce în ce mai des.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...