Preşedintele Eurogrupului crede că Grecia şi creditorii vor ajunge marţi la un acord

Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, s-a declarat vineri încrezător că Grecia şi creditorii săi internaţionali vor ajunge la un acord privind reducerea datoriei la următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, programată a avea loc marţea viitoare, informează CNBC.
Economica.net - vin, 20 mai 2016, 13:09

La începutul săptămânii viitoare, Eurogrupul se va reuni pentru a discuta progresele realizate de Grecia cu implementarea măsurilor de austeritate şi a reformelor convenite în cadrul celui de-al treilea program de asistenţă, în valoare de 86 de miliarde de euro, precum şi posibilitatea unei relaxări a poverii datoriei.

‘În ultimele săptămâni am făcut progrese prin analizarea diferitelor modalităţi prin care puteam rezolva problemele legate de povara datoriei atât în prezent cât şi în viitor şi de aceea cred că putem ajunge la un acord’, a spus Dijsselbloem cu ocazia reuniunii G7 de la Sendai, Japonia.

Potrivit unor informaţii apărute în The Wall Street Journal, Fondul Monetar Internaţional a cerut creditorilor Greciei să reducă dobânda la împrumuturile acordate până la 1,5% şi de asemenea să amâne rambursarea creditelor până în 2040. Purtătorul de cuvânt al FMI, Gery Rice, a declarat în mod oficial joi că Fondul nu va sprijini un nou program de asistenţă dacă nu va conţine şi măsuri de reducere a datoriei. Însă multe state din zona euro sunt reticente la ideea de a acorda o reducere a datoriei Greciei, fie pentru că este inacceptabilă din motive ce ţin de politica internă fie pentru că acestea consideră că astfel va fi redusă disponibilitatea Greciei de a implementa măsuri de austeritate.

Dijsselbloem a dezvăluit că aceia care susţineau o majorare masivă a datoriei ‘şi-au moderat punctul de vedere’ iar cei care susţineau că nu este nevoie de o reducere a datoriei şi-au schimbat la rândul lor punctul lor de vedere.

‘În acest an sau anul viitor putem reduce costul principalului pachet de credite acordat Greciei. Pe termen lung, avem mai multe opţiuni pe care le luăm în considerare în termeni de maturitate a datoriei, perioadă de graţie şi dobânzi. În ceea ce mă priveşte, aş prefera să avem opţiuni clare cu privire la ce gen de măsuri suntem pregătiţi să le adoptăm şi apoi să vedem când este nevoie de ele’, a mai spus preşedintele Eurogrupului.

Grecia are nevoie de noi fonduri fără de care nu va putea face faţă unor datorii de aproximativ 3,5 miliarde de euro care trebuie rambursate în luna iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...