1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Preşedintele Eurogrupului speră că se va ajunge la un acord pentru reducerea datoriei Greciei

Preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, s-a declarat joi 'optimist' cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord care să permită încheierea programului de asistenţă cu Grecia, inclusiv a unui pachet de măsuri care să reducă datoria Greciei, cel mai spinos punct de negocieri între statele din zona euro, transmite EFE

21 iun, 2018 | Agerpres

'Sunt încrezător că vom lua decizii cu privire la pachetul de reducere a datoriei Greciei, care o vor face sustenabilă şi vor permite Greciei să aibă acces pe piaţă prin propriile mijloace', a declarat Centeno la sosirea sa la reuniunea anuală a guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (MES).

Acest consiliu, compus din miniştrii Economiei şi Finanţelor din zona euro, va aproba raportul anual al MES înainte de ora 15:00 (13:00 GMT), când va începe reuniunea Eurogrupului dedicată Greciei.

Datoria publică a Greciei, ţară care a beneficiat de trei programe de asistenţă în ultimii opt ani, este de aproximativ 180% din PIB, iar atât autorităţile de la Atena cât şi instituţiile creditoare consideră că este necesară o restructurare pentru a o face sustenabilă în viitor, o iniţiativă la care se opune însă Germania.

Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă ca miniştrii de Finanţe din zona euro să ajungă la un acord asupra unui pachet de măsuri care include o prelungire a maturităţii creditelor cu o perioadă de maximum 15 ani. De asemenea, ar putea include şi posibilitatea ca Atenei să îi fie returnate dobânzile generate de creditele acordate de BCE şi MES, în valoare de un miliard de euro în ultimii patru ani, cu condiţia ca Grecia să continue să implementeze reformele convenite.

Pentru a încheia definitiv cel de al treilea program de asistenţă, care a pus la dispoziţia Greciei sume totale în valoare de 86 de miliarde de euro, miniştrii de Finanţe din zona euro trebuie să îşi dea aprobarea pentru cea de a patra revizuire a programului de asistenţă, în condiţiile în care Atena a îndeplinit cele 88 de acţiuni care i s-au impus anterior.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO