Preşedintele Germaniei: Reforma UE trebuie să ia în considerare ţările membre mai mici

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a făcut apel marţi la cancelarul german, Angela Merkel, şi la şeful statului francez, Emmanuel Macron, să ia în considerare cerinţele ţărilor membre mai mici ale Uniunii Europene în propunerile pentru reformele ambiţioase ale blocului comunitar, relatează agenţia Xinhua.
Economica.net - mar, 15 mai 2018, 12:49
Preşedintele Germaniei: Reforma UE trebuie să ia în considerare ţările membre mai mici

Exprimându-se în ziarul NRC Handelsblad cu puţin timp înainte de o vizită în Olanda, Steinmeier a avertizat că Berlinul şi Parisul pot avea succes în aplicarea efectivă a reformelor numai dacă ele construiesc o coaliţie politică mai largă în cadrul UE. ”Fără Franţa şi Germania se poate realiza puţin în Uniunea Europeană, dar este tot atât de important faptul că aceste două ţări, fie Germania, fie Franţa, s-ar putea să nu realizeze nimic pentru Europa fără alte state membre”, a afirmat Steinmeier.

Comentariile preşedintelui german survin ca reacţie la criticile din partea Olandei şi a altor state mai mici la adresa agendei privind reforma zonei euro susţinută de către Macron.

Potrivit lui Steinmeier, propunerile lui Macron merită să fie luate în considerare în mod serios, dar că ridică şi multe semne de întrebare. El a subliniat că Germania va trebui să facă de asemenea compromisuri în susţinerea unor sugestii, inclusiv crearea unui buget separat al zonei euro şi un minister de finanţe comun pentru uniunea monetară.

Steinmeier va sta două zile în Olanda, unde se va întâlni cu premierul Mark Rutte şi cu regele Willem-Alexander. Pe agenda discuţiilor bilaterale se vor afla de asemenea chestiunile referitoare la viitorul UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar. Rutte a avertizat în mod repetat Berlinul şi Parisul în legătură cu luarea pe cont propriu a unor măsuri de reformă şi a respins totodată apelurile ca Olanda să contribuie mai mult la bugetul UE pentru a ajuta la umplerea golului creat de Brexit.

Răspunzând unor întrebări referitoare la subiectul privind ascensiunea partidelor populiste şi eurosceptice în multe ţări, Steinmeier a afirmat că Germania nu este scutită de o astfel de evoluţie, în condiţiile în care segmente ale populaţiei se simt ”neglijate şi insuficient reprezentate”. Prin urmare, preşedintele german a făcut apel la decidenţii politici să nu se concentreze prea mult ”pe zonele metropolitane şi pe regiunile prospere”, ci să fie prezenţi şi ”în locuri mai sărace din punct de vedere economic”.

Steinmeier a avertizat în continuare în legătură cu adâncirea rupturii dintre Uniunea Europeană şi Rusia. ”Sunt convins că nu suntem bine sfătuiţi să ne bazăm doar pe izolare în răspunsul la comportamentul Rusiei”, a declarat el.

Cu toate acestea, preşedintele german a fost mai puţin optimist în legătură cu perspectivele ameliorării relaţiilor diplomatice dintre UE şi SUA ca urmare a deciziei liderului american, Donald Trump, de retragere din acordul internaţional privind programul nuclear iranian.

Steinmeier a afirmat că este ”într-adevăr preocupat în legătură cu relaţiile transatlantice, probabil mai mult decât alţii”.

În opinia sa, comportamentul lui Trump este nu numai dăunător pentru relaţiile dintre UE şi SUA, ci ameninţă de asemenea să submineze autoritatea Consiliului de Securitate al ONU şi alte baze instituţionale ale multilateralismului global în general.

Te-ar mai putea interesa și
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
O avarie s-a produs, miercuri, la instalaţia de cracare catalitică a rafinăriei OMV Petrobrazi, incidentul fiind anunţat prin apel la 112, informează Garda de Mediu Prahova....
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată  a depăşit 700.000 de hectare
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată a depăşit 700.000 de hectare
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, miercuri, la 715.802 hectare, în 38 de judeţe şi în Capitală, potrivit ...
Nicuşor Dan: Primăria a oprit centrala care furniza apa caldă pentru angajaţi ca să facem economie
Nicuşor Dan: Primăria a oprit centrala care furniza apa caldă pentru angajaţi ca să facem economie
Municipalitatea a oprit centrala care furniza apa caldă pentru angajaţi ca să facă economie, a anunţat edilul general ...
Ministrul Mediului: Unele programe AFM vor fi descentralizate. Primul program va fi „Rabla” local
Ministrul Mediului: Unele programe AFM vor fi descentralizate. Primul program va fi „Rabla” local
Unele programe derulate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi descentralizate, iar primul program de acest ...