Preşedintele Iohannis – prima rundă de consultări cu partidele privind formarea Guvernului. PSD şi ALDE nu participă

Preşedintele Klaus Iohannis se consultă miercuri cu partidele politice care au intrat în Parlament, în urma alegerilor din 11 decembrie, cu privire la formarea viitorului guvern.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 05:03
Preşedintele Iohannis - prima rundă de consultări cu partidele privind formarea Guvernului. PSD şi ALDE nu participă

‘Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care evident are de-a face cu formarea unui guvern’, a declarat, marţi, şeful statului.

El a subliniat că, dacă până la sfârşitul acestei săptămâni vor exista rezultatele finale de la alegerile de duminică, foarte probabil în cursul săptămânii viitoare va convoca noul Parlament.

Şeful statului i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD (la ora 10,00), PNL (11,00), USR (12,00), pe cei ai ALDE (la ora 13,00), UDMR (16,00), PMP (17,00) şi grupului parlamentar al minorităţilor naţionale (la ora 18,00). În invitaţia adresată liderilor formaţiunilor politice preşedintele Iohannis precizează că delegaţiile formaţiunilor politice pot fi formate din maximum cinci persoane.

*** Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a anunţat că nu va merge la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că invitaţia venită din partea şefului statului este fundamentată greşit pe un articol din Constituţie.

‘M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza art. 85, alin. 1 din Constituţie, care prevede: ‘preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament’. Acest articol din Constituţie nu poate fi urmat decât de o emitere a unui decret. Consultările se pot face doar în baza art. 103 şi acolo spune foarte clar că, în funcţie de majorităţile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar. De asemenea, nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care mâine, când ar fi consultările, nu sunt parlamentare şi mă refer la USR şi la PMP. Mâine este în funcţiune actualul Parlament. Deci, am discutat în partid această invitaţie, cred că preşedintele ar trebui să aibă o discuţie serioasă cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitaţiei pe baza art. 85 din Constituţie. Nu putem merge la aceste consultări pentru că, aşa cum am spus în campanie şi în seara alegerilor, noi vrem să respectăm cu stricteţe prevederile constituţionale. Nu mergem la consultări pentru a face exerciţii de imaginaţie’, a afirmat Liviu Dragnea, la sediul PSD.

*** Uniunea Salvaţi România a anunţat că va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni, din delegaţie urmând să facă parte Nicuşor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu şi Levente Elek.

‘Uniunea Salvaţi România a decis să răspundă afirmativ invitaţiei la consultări adresată de preşedintele României, Klaus Iohannis. Delegaţia USR care va participa la discuţiile de miercuri 14 decembrie este formată din Nicuşor Dan, preşedinte, vicepreşedinţii Cristian Ghica şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj’, reiese dintr-un comuincat transmis de USR.

*** Şi ALDE consideră prematură invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultări în vederea formării noului guvern, precizând că va lua parte la acestea după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă.

‘ALDE a luat act de invitaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis de a participa mâine la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază iniţiativa preşedintelui, dar o socoteşte prematură. ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei’, a arătat formaţiunea politică într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

ALDE a subliniat că ‘respectul faţă de proceduri este o condiţie obligatorie a calităţii regimului democratic’ şi a anunţat că reprezentanţii formaţiunii vor ‘răspunde cu maximă solicitudine invitaţiei preşedintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă de partide’.

*** Partidul Naţional Liberal va fi reprezentat la consultările de la Cotroceni de o delegaţie formată din Raluca Turcan, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Cristian Buşoi şi Marian Petrache.

‘Biroul Politic Naţional a decis să îmi acorde mandat pentru aceste consultări în privinţa echipei şi a ceea ce vom discuta acolo. Mandatul nostru îl vom prezenta întâi domnului preşedinte Klaus Iohannis. Sunt două lucruri pe care PNL nu poate să le ignore şi de la care nu va face rabat. Primul este acela că o persoană condamnată definitiv nu e potrivită pentru a deţine funcţia de prim-ministru’, a declarat, marţi, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la finalul şedinţei BPN al partidului. Potrivit acesteia, al doilea lucru peste care PNL nu poate trece este ca Parlamentul să facă legi pentru anumite persoane.

*** Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a precizat, pentru AGERPRES, că reprezentanţii Uniunii vor participa la consultările de miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis, dar poziţia acestora va fi comunicată la finalul întâlnirii.

Delegaţia UDMR va fi compusă din liderul Uniunii, Kelemen Hunor, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Rozalia Biro, şi preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

*** Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu vor face parte din delegaţia Partidului Mişcarea Populară care va participa miercuri, la Cotroceni, la prima rundă de consultări cu partidele politice după alegerile parlamentare.

‘E normal să facă consultări, e constituţional. PMP, fiind partid parlamentar, va participa. Ne vom face datoria de partid parlamentar să participăm la consultări. Şi, pe de altă parte, consider absolut legitimă şi constituţională acţiunea preşedintelui de a face consultări’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Traian Băsescu.

*** Reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor vor merge miercuri la consultările de la Cotroceni, însă nu vor avea un mandat.

‘Din delegaţia grupului voi face parte eu, Ovidiu Ganţ, Dragoş Zisopol şi o să mai fie şi câţiva dintre cei care nu fac parte din grupul actual, care au câştigat mandate la alegeri’, a declarat, pentru AGERPRES, liderul actualului grup al minorităţilor, Varujan Pambuccian.

El a adăugat că delegaţia nu va avea niciun mandat pentru discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis pentru că un astfel de mandat nu poate primi decât de la grupul care urmează să se formeze după validarea noului Parlament. ‘La noi nu este ca la partide, trebuie mai întâi să se formeze noul grup şi de la acela puteam primi un mandat pentru consultări’, a explicat Pambuccian.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...