Preşedintele Iohannis spune că există riscul ca România să fie sancţionată de UE, pe modelul Poloniei

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că există riscul ca România să fie sancţionată de UE, pe modelul Poloniei, iar ”urmările vor fi pe măsura gravităţii modificărilor”. El a spus că efectele OUG 13 încă persistă şi că în afară nu se înţelege ce doreşte România, pare că mai degrabă vrea să o ia înapoi.
Economica.net - mie, 20 dec. 2017, 14:15
Preşedintele Iohannis spune că există riscul ca România să fie sancţionată de UE, pe modelul Poloniei

„Parlamentarismul acesta de bulibăşeală şi avarie trebuie să înceteze”, a spus şeful statului, în discuţia informală cu jurnaliştii.

Ziariştii l-au întrebat de ce crede că actuala coaliţie majoritară se grăbeşte atât de tare cu legile justiţiei, iar preşedintele a replicat că „penalii” au intrat puţin în panică.

Klaus Iohannis a menţionat că nu a considerat că trebuie să fie mai vocal în această perioadă. că va fi mai încolo, iar acum cei vizaţi de aceste legi trebuie să fie mai vocali. „Eu mi-am spus părerea. Nu cred că o repetare ad infinitum ar ajuta”, a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă se gândeşte la referendumul privind justiţia, Iohannis a răspuns afirmativ, dar îl păstrează „pentru când va fi”.

În privinţa ipotezei de a bloca legile justiţiei prin nepromulgare, chiar dacă ar putea fi suspendat, Klaus Iohannis a spus că nu ştie pe cine ar ajuta, poate doar pe cel care vrea să îi ia locul.

Preşedintele nu a discutat nici cu premierul, nici cu ministrul Justiţiei despre legile justiţiei.

„N-am ce vorbi cu premierul despre ce face Parlamentul. N-am vorbit nici cu ministrul Justiţiei”, a spus el.

Întrebat dacă a vorbit cu reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele a replicat: „Eu n-am vorbit, ministrul Justiţiei ar trebui să vorbească, dar ministrul Justiţiei are alte preocupări decât să vorbească cu reprezentanţii sistemului judiciar despre îngrijorările lor”.

Klaus Iohannis a mai spus că ministrul Tudorel Toader îl evită. „Nu vi s-ar părut normal să mă anunţe când a demarat procedura de modificare a legilor justiţiei?”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului a precizat cp nu au fost alte intervenţii externe pe teme laegilor justiţiei în afare celor cunoscute.

Întrebat dacă România riscă să fie sancţionată la fel ca Polonia, Klaus Iohannis a răspuns: „Acest risc există. Dacă cineva crede că modificările legilor justiţiei vor rămâne fără urmări, e căzut din lună, iar urmările vor fi pe măsura gravităţii modificărilor”.

El a spus că efectele OUG 13 încă persistă şi că în afară nu se înţelege ce doreşte România, pare că mai degrabă vrea să o ia înapoi.

Întrebat şi despre filmuleţul postat şi apoi şters de PSD Craiova pe Facebook, în care poliţiştii erau prezentaţi ca fiind incompetenţi, preşedintele: „Dacă ar fi poliţiştii incompetenţi, ar trebui trimişi la şcoală, în niciun caz modificată legea”.

Pe de altă parte, preşedintele a spus că un referendum pentru trecerea la monarhie nu este posibil: „Nu se poate face un astfel de refendum. Eu reprezint statul constituţional, iar statul paralel nu poate face referendum pentru revenirea la monarhie”. A spus că i se pare foarte suspectă prietenia unora pentru monarhie acum şi că nu e exclus să fie o fumigenă.

Preşedintele a mai spus că nu se aşteaptă la o criză politică anul viitor, dar că proiectul de buget „are câteva zone foarte discutabile”. „Am discutat cu premierul înainte să trimită Parlamentului proiectul, am fost avertizaţi de CE că am deviat de la MTO, dar bugetul nu corectează devierea”, a menţionat Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
Republica Moldova a încheiat marţi cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziţia de gaze naturale, al doilea ...
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încărcat în SICAP documentaţia ...
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi ...