Preşedintele Italiei, la întâlnirea cu Iohannis: A venit momentul ca România să fie parte a Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni, la Roma, la Palatul Quirinale, cu omologul său italian, Sergio Mattarella, care a afirmat că a venit momentul ca România să fie parte a spaţiului Schengen, transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 27 apr. 2015, 19:26
Preşedintele Italiei, la întâlnirea cu Iohannis: A venit momentul ca România să fie parte a Schengen

Cei doi preşedinţi au avut discuţii pe teme bilaterale, de pe agenda europeană şi internaţională.

În cadrul întâlnirii a fost abordată şi tema aderării României la spaţiul Schengen, prilej cu care preşedintele Mattarella a reiterat sprijinul său şi al Guvernului italian pentru acest obiectiv al României.

‘A venit momentul ca România să fie parte a Schengen’, a declarat preşedintele italian, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti.

Cei doi şefi de stat şi-au exprimat satisfacţia reciprocă faţă de evoluţia şi consistenţa relaţiilor româno-italiene, care au la bază tradiţii şi legături puternice, cât şi un cadru de dezvoltare oferit de Parteneriatul Strategic consolidat, stabilit în 2008, indică sursa citată.

În acest context, s-a evidenţiat importanţa relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două state, precum şi potenţialul existent pentru amplificarea în continuare a acestora.

De asemenea, a fost menţionată importanţa comunităţii româneşti din Italia şi a celei italiene din România ca punte solidă de legătură şi cooperare între cele două ţări.

‘Preşedintele Sergio Mattarella a ţinut să precizeze contribuţia însemnată a românilor din Italia la dezvoltarea economică a ţării. La rândul său, preşedintele Iohannis a mulţumit omologului său pentru susţinerea acordată de autorităţile italiene integrării comunităţii româneşti în societatea italiană’, arată Administraţia Prezidenţială.

Potrivit lui Iohannis, comunitatea românească în Italia este ‘la fel de importantă atât pentru Italia, cât şi pentru România’.

În contextul agendei europene actuale, Klaus Iohannis a menţionat importanţa asigurării unei perspective europene pentru Republica Moldova, summitul de la Riga din luna mai reprezentând un moment-cheie în acest sens.

La rândul său, preşedintele Mattarella a dat asigurări că Italia va susţine abordarea României privind sprijinirea Republicii Moldova.

În comunicat se mai arată că Sergio Mattarella a mulţumit României pentru poziţia avută în cadrul Consiliul European extraordinar de săptămâna trecută de la Bruxelles, pe tema migraţiei, spunând că ţara noastră a fost unul dintre statele care au dat dovadă de cea mai mare sensibilitate pentru această problematică.

Potrivit sursei citate, au mai fost trecute în revistă subiecte de pe agenda internaţională precum situaţia din Libia şi intensificarea fenomenului terorismului internaţional.

De asemenea, cei doi preşedinţi au convenit să aibă un dialog susţinut pe perioada mandatelor lor, context în care Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său italian să viziteze România. Preşedintele Mattarella a arătat că ‘va da curs cu mare bucurie’ acestei invitaţii.

Tot luni, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Senatului italian, Pietro Grasso. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre procesul de reformă din cele două ţări, precum şi despre rolul şi activitatea Parlamentelor român şi italian.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează luni şi marţi o vizită oficială în Italia.

Te-ar mai putea interesa și
CNCAV: O nouă tranşă de 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară
CNCAV: O nouă tranşă de 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară
O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech constând în 224.640 doze va sosi luni, 8 martie, în România, vaccinurile urmând a fi livrată pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni,...
Alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore
Alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.288 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a informat, ...
INS: Transportul aerian de pasageri a scăzut cu 69% în 2020
INS: Transportul aerian de pasageri a scăzut cu 69% în 2020
Numărul persoanelor care au optat pentru transportul aerian de pasageri a scăzut anul trecut cu 69%, de la 23.193.300 pasageri ...
Softrans ieftinește cu aproape 40% biletele la trenurile către Constanța
Softrans ieftinește cu aproape 40% biletele la trenurile către Constanța
Operatorul privat de transport feroviar Sofrans va introduce trenuri către Constanța în mai puțin de două luni, iar ...