Preşedintele Italiei, la întâlnirea cu Iohannis: A venit momentul ca România să fie parte a Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni, la Roma, la Palatul Quirinale, cu omologul său italian, Sergio Mattarella, care a afirmat că a venit momentul ca România să fie parte a spaţiului Schengen, transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 27 apr. 2015, 19:26
Preşedintele Italiei, la întâlnirea cu Iohannis: A venit momentul ca România să fie parte a Schengen

Cei doi preşedinţi au avut discuţii pe teme bilaterale, de pe agenda europeană şi internaţională.

În cadrul întâlnirii a fost abordată şi tema aderării României la spaţiul Schengen, prilej cu care preşedintele Mattarella a reiterat sprijinul său şi al Guvernului italian pentru acest obiectiv al României.

‘A venit momentul ca România să fie parte a Schengen’, a declarat preşedintele italian, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti.

Cei doi şefi de stat şi-au exprimat satisfacţia reciprocă faţă de evoluţia şi consistenţa relaţiilor româno-italiene, care au la bază tradiţii şi legături puternice, cât şi un cadru de dezvoltare oferit de Parteneriatul Strategic consolidat, stabilit în 2008, indică sursa citată.

În acest context, s-a evidenţiat importanţa relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două state, precum şi potenţialul existent pentru amplificarea în continuare a acestora.

De asemenea, a fost menţionată importanţa comunităţii româneşti din Italia şi a celei italiene din România ca punte solidă de legătură şi cooperare între cele două ţări.

‘Preşedintele Sergio Mattarella a ţinut să precizeze contribuţia însemnată a românilor din Italia la dezvoltarea economică a ţării. La rândul său, preşedintele Iohannis a mulţumit omologului său pentru susţinerea acordată de autorităţile italiene integrării comunităţii româneşti în societatea italiană’, arată Administraţia Prezidenţială.

Potrivit lui Iohannis, comunitatea românească în Italia este ‘la fel de importantă atât pentru Italia, cât şi pentru România’.

În contextul agendei europene actuale, Klaus Iohannis a menţionat importanţa asigurării unei perspective europene pentru Republica Moldova, summitul de la Riga din luna mai reprezentând un moment-cheie în acest sens.

La rândul său, preşedintele Mattarella a dat asigurări că Italia va susţine abordarea României privind sprijinirea Republicii Moldova.

În comunicat se mai arată că Sergio Mattarella a mulţumit României pentru poziţia avută în cadrul Consiliul European extraordinar de săptămâna trecută de la Bruxelles, pe tema migraţiei, spunând că ţara noastră a fost unul dintre statele care au dat dovadă de cea mai mare sensibilitate pentru această problematică.

Potrivit sursei citate, au mai fost trecute în revistă subiecte de pe agenda internaţională precum situaţia din Libia şi intensificarea fenomenului terorismului internaţional.

De asemenea, cei doi preşedinţi au convenit să aibă un dialog susţinut pe perioada mandatelor lor, context în care Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său italian să viziteze România. Preşedintele Mattarella a arătat că ‘va da curs cu mare bucurie’ acestei invitaţii.

Tot luni, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Senatului italian, Pietro Grasso. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre procesul de reformă din cele două ţări, precum şi despre rolul şi activitatea Parlamentelor român şi italian.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează luni şi marţi o vizită oficială în Italia.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...