Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a promulgat Codul Fiscal şi că este foarte mulţumit de modul în care dezbaterea publică pe această temă. 
Economica.net - lun, 07 sept. 2015, 16:30
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal

„Astăzi am promulgat Codul Fiscal”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Iohannis s-a declarat „foarte mulţumit” de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide şi votul final din Parlament.

„Am considerat că aşa nu e bine şi este nevoie de o dezbatere mai amplă. Acest lucru după retrimiterea legii s-a şi întâmplat. Dezbaterea a fost pe măsura aşteptărilor, bine ar fi fost să fi avut loc înainte, dar şi aşa consider că a fost în regulă”, a mai spus preşedintele.

El a precizat că a trimis Legislativului spre reexaminare Codul fiscal din două motive, unul fiind legat de faptul că nu avusese loc o dezbatere aprofundată pe această temă.

‘După părerea mea, nu avusese loc o dezbatere publică aşa cum se cuvine pentru un Cod fiscal. Codul fiscal este una din legile foarte importante. Este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe mai multe faţete, este nevoie de o dezbatere aprofundată, la care participă toţi actorii implicaţi şi informaţi. În Parlament o astfel de dezbatere nu avusese loc. În societatea civilă s-a dezbătut înainte de prima aprobare foarte puţin Codul fiscal. Am considerat că aşa nu este bine şi este nevoie de o dezbatere mai amplă. Acest lucru, după retrimitere, s-a şi întâmplat şi pot să spun că dezbaterea care a avut loc după retrimitere a fost pe măsura aşteptărilor. Bine ar fi fost să fi avut loc înainte, dar şi aşa consider că a fost în regulă’, a afirmat şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, un alt motiv pentru care a cerut reexaminarea Codului fiscal a fost faptul că măsurile propuse în acest act normativ nu erau potrivite.

‘Al doilea motiv pentru care am retrimis atunci Codul fiscal în Parlament a fost legat de ceea ce am putea să numim responsabilitate. Am vrut să se analizeze foarte bine şi să se ajungă la concluzia potrivită cu acest Cod fiscal, având în vedere că varianta iniţială a propus o relaxare fiscală pe care am considerat-o prea abruptă, prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată mi s-au părut nepotrivite. Însă nu am considerat că este rolul meu, al preşedintelui, să spun în spaţiul public ce măsuri trebuie să rămână, ce măsuri nu e bine să rămână în vigoare. De aceea nu am apărut în această dezbatere şi nu am exprimat punctul meu de vedere intenţionat, fiindcă am vrut ca acest lucru să îl facă specialiştii, ceea ce s-a şi întâmplat’, a precizat Iohannis.

Preşedintele s-a declarat mulţumit de modul în care au avut loc ulterior dezbaterile pe Codul fiscal. ‘Faptul că a doua oară Codul fiscal a fost aprobat practic în unanimitate a fost un lucru foarte bun şi a arătat că dezbaterea a fost profundă şi responsabilă. Sunt foarte mulţumit de modul în care a decurs dezbaterea publică, inclusiv dezbaterea între partide şi votul final. Din aceste motive astăzi am promulgat Codul fiscal’, a conchis Klaus Iohannis. 

Te-ar mai putea interesa și
Ifo: Varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei
Ifo: Varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei
Institutul german de cercetare economică Ifo a avertizat că varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei, întrucât numărul de cazuri ar putea creşte din nou....
Autostrada de Centură București Sud: Lucrările la lotul 2 vor fi supervizate de francezii de la Egis
Autostrada de Centură București Sud: Lucrările la lotul 2 vor fi supervizate de francezii de la Egis
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit asocierii conduse de francezii de la Egis ...
CNAIR confirmă infiltrațiile la blocurile de ancoraj ale podului peste Dunăre și afirmă că acestea nu afectează structura
CNAIR confirmă infiltrațiile la blocurile de ancoraj ale podului peste Dunăre și afirmă că acestea nu afectează structura
Conform CNAIR, apariția recentă a infiltrațiilor la blocurile de ancoraj de la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila ...
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Grupul britanic Morrisons a anunţat sâmbătă că a respins o ofertă de preluare în numerar, de 5,52 miliarde de lire ...