Preşedintele „Mişcarii de Tineret 64 de Comitate”, urmărit penal. Ar fi instigat la confecţionarea de dispozitive explozive

Szocs Zoltan, preşedinte al grupării naţionalist-extremiste 'Mişcarea de Tineret 64 de Comitate' din Transilvania, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DIICOT, după ce anchetatorii au efectuat marţi patru percheziţii în judeţul Covasna, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 29 dec. 2015, 19:03
Preşedintele

Potrivit unor surse judiciare, Szocs Zoltan a fost ridicat de procurori dintr-o locuinţă din comuna Breţcu, judeţul Covasna, ce aparţine prietenei acestuia.

De altfel, tatăl prietenei lui Szocs Zoltan este primarul comunei Breţcu. Szocs Zoltan va fi adus adus marţi noapte la sediul central al DIICOT din Bucureşti pentru a fi audiat.

Procurorii au extins cercetările în dosarul în care a fost arestat extremistul Beke Istvan, fiind dispusă începerea urmăririi penale pe numele lui Szocs Zoltan, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, prev.de art.47 Cod penal cu referire la art.397 alin.2 Cod penal, instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, prev. de art.47 Cod penal cu referire la art.346 alin.3 Cod penal săvârşită în condiţiile art.32 alin.1 lit. o din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă ‘Mişcarea de Tineret 64 de Comitate’ – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului ‘Ţinut Secuiesc’, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ‘Ungariei Mari’. În calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale de 1 Decembrie.

Cu acea ocazie, Beke Istvan, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste, a spus: ‘Facem’. ‘Promotor al sloganului ‘Ţinutul Secuiesc nu e România!’ şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM, ‘trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate’, în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate’, mai spun procurorii.

La data de 13 octombrie 2015, Szocs Zoltan a părăsit România, revenind în ţară la data de 20 decembrie 2015. Ulterior acestui moment, Szocs Zoltan a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei lui Beke Istvan şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10 octombrie 2015, în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării lui Beke Istvan.

Marţi, procurorii DIICOT – Structura Centrală au efectuat patru percheziţii la domiciliul şi reşedinţele lui Szocs Zoltan, acesta urmând să fie condus în vederea audierii la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie ‘Vlad Ţepeş’ a Jandarmeriei şi cu suportul tehnic şi informativ asigurat de Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...