1EUR = 4.8314 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Preşedintele Nicolae Timofti a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru funcţia de premier

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anunţat că a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru funcţia de premier, candidatură ce a fost înaintată miercuri de Partidul Democrat (PDM), şi a cerut majorităţii parlamentare să propună un nou candidat, informează Agora.md, potrivit Agerpres.

13 ian, 2016 | Agerpres

Nicolae Timofti a avut miercuri consultări cu reprezentanţii majorităţii parlamentare, constituite recent şi care numără 56 de deputaţi. La consultări au participat Marian Lupu, Andrian Candu şi Dumitru Diacov ca reprezentanţi ai PDM, precum şi Mihai Ghimpu, Corina Fusu şi Valeriu Munteanu din partea Partidului Liberal (PL).

În cursul acestor consultări, preşedintelui Timofti i-a fost prezentată o declaraţie semnată de un număr de 55 de deputaţi în susţinerea candidaturii lui Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, la funcţia de prim-ministru.

În virtutea 'dreptului său constituţional de a evalua calităţile, competenţa, experienţa şi capacitatea candidatului la funcţia de premier', Nicolae Timofti a informat majoritatea parlamentară şi opinia publică în legătură cu decizia sa de a respinge candidatura lui Plahotniuc.

Preşedintele Timofti îşi întemeiază decizia pe prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova şi pe hotărâri ale Curţii Constituţionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că 'orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate' şi că 'este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate'.

În acest context, şeful statului moldovean a amintit că există suspiciuni că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare, în condiţiile în care la data de 22 februarie 2013 lui Vlad Plahotniuc i s-a dat un vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al parlamentului, aducându-i-se acuzaţii de implicare în activităţi ilegale, care prejudiciază imaginea parlamentului şi a Republicii Moldova.

În consecinţă, preşedintele Nicolae Timofti a propus majorităţii parlamentare identificarea unui alt candidat la funcţia de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunţate, şi informarea şefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până pe data de 14 ianuarie, ora 12.00.

Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de socialişti şi comunişti şi votată şi de democraţii ce făceau parte din coaliţia guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eşecul se repetă, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO