1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Preşedintele Nicolae Timofti: Apropierea de NATO reprezintă singura şansă a Republicii Moldova

Republica Moldova trebuie să se apropie şi colaboreze cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord pentru a-şi asigura securitatea, a declarat preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, într-un interviu acordat miercuri agenţiei ucrainene Ukrinform, potrivit portalului Unimedia.

02 apr, 2015 | Agerpres

'La adoptarea Constituţiei, autorii au greşit introducând această prevedere de neutralitate, în condiţiile în care şi la acea vreme o parte a teritoriului nostru era ocupat de forţe militare străine. Evoluţiile din regiune ne-au demonstrat că această abordare trebuie revizuită. Sunt de părere că Legea Fundamentală trebuie adaptată realităţilor unei lumi mereu în schimbare, fapt despre care am şi vorbit în parlamentul ţării', a subliniat Timofti.

În interviul pentru Ukrinform, preşedintele Nicolae Timofti spune că prezenţa armatei a 14-a a Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă un pericol pentru securitatea republicii, iar apropierea de NATO ar fi singura şansă a ţării sale, scrie Agerpres.

'Şansa noastră este apropierea şi colaborarea cu NATO.Trebuie luat în calcul exemplul ţărilor baltice, foste republici sovietice, care după ce au aderat la NATO sunt în siguranţă acum, beneficiind de prevederile articolului 5 al blocului nord-atlantic care stipulează apărarea colectivă în cazul unui atac armat', a adăugat Timofti.

Referitor la rezolvarea conflictului transnistrean, preşedintele Republicii Moldova a menţionat că autorităţile de la Chişinău sunt dispuse să acorde un statut special Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, 'care ar oferi populaţiei din stânga Nistrului un nivel confortabil şi garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieţii publice'. În acelaşi timp, el a pledat pentru înlocuirea forţelor ruse de menţinere a păcii din Transnistria cu o misiune civilă cu mandat internaţional.

În interviul pentru agenţia ucraineană de presă, liderul de la Chişinău a subliniat că nu există alternativă pentru calea integrării europene a Republicii Moldova.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO