Preşedintele OTP Bank a vândut 0,6% din acţiunile băncii, în valoare de 26,4 milioane euro

Preşedintele-director general al OTP Bank, Sandor Csanyi, a vândut 1,7 milioane de acţiuni ale băncii ungare, în valoare de 7,8 miliarde de forinţi (26,42 milioane de euro), reprezentând 0,6% din cele 280 de milioane de titluri înscrise la bursă.
Economica.net - vin, 19 iul. 2013, 13:34
Preşedintele OTP Bank a vândut 0,6% din acţiunile băncii, în valoare de 26,4 milioane euro

În perioada iunie-iulie, mai mulţi membri ai conducerii OTP au vândut pachete mari de acţiuni ale băncii. Amploarea tranzacţiilor făcute de Csanyi poate determina alţi investitori în acţiuni, obligaţiuni sau valută să fie mai precauţi, relatează portalul Portfolio.

Acţiunile OTP Bank sunt în scădere cu 13,37%, la bursa din Budapesta, continuând declinul puternic înregistrat în ultimele trei zile, provocat de declaraţii ale unor oficiali ungari.

Vicepremierul Tibor Navracsics a declarat în această săptămână că Guvernul analizează un nou program de asistenţă a datornicilor în valută. Nu sunt cunoscute detalii despre acest nou program, dar OTP ar putea înregistra pierderi de mai multe sute de miliarde de forinţi.

Cel mai prost scenariu pentru toate băncile, inclusiv pentru OTP, ar fi ca datornicii să îşi poată rambursa creditele la cursul valabil în momentul contractării acestora, iar instituţiile financiare să suporte pierderile. La sfârşitul lunii martie, portofoliul de credite ipotecare al OTP era de 801 miliarde de forinţi (2,7 miliarde euro), iar aproape 81% erau în franci elveţieni, iar restul în euro.

Portfolio estimează că OTP ar suferi pierderi de aproape 215 miliarde de forinţi (727 milioane euro), corespunzătoare unui haircut de aproape 33%.

Dacă băncile, datornicii şi statul ar suporta în mod egal costurile unui astfel de program, pierderile OTP ar fi de 72 de miliarde de forinţi (243 milioane euro).

În cel mai prost scenariu, profitul OTP ar scădea considerabil. Analiştii anticipează că profitul după taxe al OTP va atinge în acest an 142 miliarde de forinţi (480 milioane euro) şi 184 de miliarde de forinţi (622 milioane euro) în 2014.

Premierul Viktor Orban a declarat într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat vineri că taxele de criză, inclusiv din sectorul bancar, ar putea fi menţinute încă un deceniu.

Biroul de presă al OTP a explicat pentru Portfolio că preşedintele Csanyi şi companiile sale vor folosi fondurile obţinute din vânzarea acţiunilor pentru investiţii locale, majoritatea în agricultură şi industria alimentară.

Cei mai mari acţionari ai OTP Bank sunt Medget, Timur şi Ruslan Rahimkulov (8,9%), MOL (8,6%), Groupama Group (8,3%), Lazard Asset Management (5,6%). Alţi acţionari mai mici deţin 68,6% din titluri.

Grupul OTP este prezent pe piaţa locală prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...