Preşedintele PE face apel la creşterea investiţiilor în cercetare şi inovare în UE

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut apel marţi, la Bruxelles, ca Uniunea Europeană să investească mai mult în cercetare şi inovare, adăugând că acestea "trebuie să facă parte din ADN-ul nostru".
Economica.net - mar, 27 nov. 2018, 15:26
Preşedintele PE face apel la creşterea investiţiilor în cercetare şi inovare în UE

„Ambiţia noastră trebuie să fie aceea de a fi cel mai mare şi cel mai atrăgător spaţiu de cercetare din lume. Cercetarea, inovarea şi noile tehnologii trebuie să facă parte din ADN-ul nostru”, a declarat Tajani în cadrul unei conferinţe comune la nivel înalt a Parlamentului European şi Comisiei Europene privind efectele cercetării şi inovării în viaţa de zi cu zi în UE.

Tajani a reamintit că UE a investit în cercetare şi inovare peste 200 de miliarde de euro în ultimii 30 de ani şi că în cadrul programului Orizont 2020 au fost sprijinite peste 18.000 de proiecte, la care au participat peste 45.000 de cercetători.

„Efectul multiplicator a fost foarte mare. Am creat milioane de locuri de muncă şi am susţinut o reţea de cercetători de excelenţă”, a spus preşedintele PE, care a adăugat că cercetarea din UE a ajutat la obţinerea multor Premii Nobel şi că a permis numeroase descoperiri ştiinţifice extraordinare care au îmbunătăţit calitatea vieţii.

„Nu există niciun sector care să nu fi beneficiat de pe urma cercetării şi inovării”, a subliniat el în cadrul conferinţei găzduite de PE.

Tajani a precizat de asemenea că cercetarea şi inovarea reprezintă de fapt nişte „valori” şi că cea mai importantă dintre acestea este „libertatea”.

El a oferit ca exemple faptul că programele de cercetare şi inovare din UE le-au oferit persoanelor cu dizabilităţi o mai mare libertate de mişcare, în timp ce programele Galileo şi Copernicus au permis crearea unui sistem GPS de foarte mare precizie.

„Trebuie să investim mai mult în cercetare şi inovare. Aceasta este misiunea noastră”, a subliniat preşedintele PE.

El a evidenţiat nevoia de creştere a investiţiilor în acest domeniu, pentru ca UE să rămână competitivă în faţa concurenţilor săi, în special SUA, dar şi Japonia, China, Coreea de Sud şi India.

Tajani a salutat propunerea Comisiei Europene ca bugetul pentru programul de cercetare şi inovare Orizont Europa (2021-2027), care va înlocui programul Orizont 2020, să fie de 100 de miliarde de euro, dar a cerut chiar o implicare mai mare.

„Propunerea PE este ca acest buget să crească de la 80 de miliarde de euro (cât este în prezent bugetul Orizont 2020 – n.r.) până la 120 de miliarde de euro. Cu 20 de miliarde în plus faţă de propunerea Comisiei Europene (…) Ne dorim un buget politic, care să reflecte nevoile cetăţenilor”, a spus el.

„Este o alegere politică, nu una tehnică, şi nici una strict economică şi financiară”, a precizat el.

„Fără inovare şi fără cercetare nu putem să avem creştere economică şi să fim competitivi”, a adăugat Tajani.

El a mai atras atenţia că Uniunea Europeană nu îşi permite să îi piardă pe tinerii cercetători, care sunt „resursele noastre fundamentale”.

„Nu trebuie să mai permitem ca tinerii cercetători să abandoneze universităţilor noastre pentru a merge în altă parte, pentru că nu avem curajul de a le da mai mulţi bani”, a spus Tajani, adăugând că angajamentul său ca preşedinte al PE este ca „împreună să facem tot ce ne stă în putinţa ca tinerii cercetători să poată rămâne Europa şi să poată să îşi realizeze visele, care sunt şi ale continentului nostru”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...