Preşedintele Poloniei cheamă NATO să-şi instaleze baze militare în Europa Centrală

Noul preşedinte al Poloniei, Andrzej Duda, aflat duminică în capitala estoniană Tallin, în prima sa vizită în străinătate de la instalarea oficială în funcţie la 6 august, s-a pronunţat pentru desfăşurarea de baze militare NATO în Europa Centrală, relatează agenţia de presă Unian, citând antena ucraineană a Deutsche Welle.
Economica.net - lun, 24 aug. 2015, 05:55
Preşedintele Poloniei cheamă NATO să-şi instaleze baze militare în Europa Centrală

‘Numai în acest fel poate fi asigurată securitatea în regiune’, a spus el, în cadrul întrevederii cu omologul său eston, Toomas Hendrik Ilves.

‘Cerem şi aşteptăm ca aliaţii prieteni să amplaseze unităţi militare şi armament în teritoriile care constituie astăzi flancul estic al Alianţei’, a subliniat Duda, adăugând că, într-o lume în schimbare, şi ţinând cont de ‘tendinţele imperialiste’ (ale Rusiei), NATO trebuie, de asemenea, să se schimbe.

‘Nu trebuie să tolerăm încălcarea dreptului internaţional’ – a declarat Duda, cu trimitere directă la acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei.

La rândul său, preşedintele eston a subliniat faptul că ‘nu există pace fără recunoaşterea dreptului internaţional’ şi a făcut apel la dezvoltarea capacităţilor militare pentru a putea răspunde la provocări. ‘Războiul împotriva Ucrainei arată cât de fragilă este libertatea’, a remarcat, între altele, Toomas Ilves.

El a cerut, de asemenea, Alianţei Nord-Atlantice să reacţioneze la noile provocări:’Noi trebuie să trimitem un semnal clar să suntem pregătiţi să-i apărăm pe toţi şi pe fiecare membru în parte al Alianţei’. Potrivit acestuia, nu este vorba de o calmare a statelor din Est ale NATO, ci de o ‘politică de descurajare’.

‘Vecinul nostru estic vede această regiune ca pe o zonă vulnerabilă, un loc unde pot fi verificate determinarea şi angajamentul NATO’, consideră preşedintele eston, în opinia căruia ‘dacă ni se dau garanţii în materie de securitate, aceasta ar putea descuraja pe oricine de o agresiune potenţială’.

Vizita preşedintelui Poloniei are scopul de a-i convinge pe aliaţii săi din NATO să-şi întărească frontierele în Est. Andrzej Duda intenţionează să se ducă la Berlin, Londra şi New York pentru a continua convorbirile asupra acestui subiect, după cum relatează Sputniknews.

Anterior, şeful statului polonez şi-a exprimat nemulţumirea să vadă că NATO consideră Polonia o ‘zonă tampon’ între Alianţă şi Rusia şi nu ca membru cu parte întreagă. ‘Nu vrem să fim o zonă tampon. Vrem să fim un veritabil flanc estic al Alianţei’, a indicat Duda.

‘Dacă Polonia şi alte state din Europa Centrală constituie un veritabil flanc al NATO, mi se pare natural şi logic ca baze militare să fie amplasate în aceste ţări’, a adăugat şeful statului polonez, citat de Sputnik.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...