Preşedintele Poloniei: Locul Ucrainei şi al altor ţări din Europa de Est este în „casa europeană comună”

'Locul Ucrainei al al altor ţări din Europa de Est' este 'în casa europeană comună', a declarat preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, într-un discurs susţinut în noaptea de joi spre vineri la Westerplatte, lângă Gdansk, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează vineri AFP.
Economica.net - vin, 08 mai 2015, 03:56
Preşedintele Poloniei: Locul Ucrainei şi al altor ţări din Europa de Est este în

‘Locul Ucrainei şi al altor ţări din Europa de Est – dacă ele o doresc şi dacă sunt pregătite pentru aceasta – este în casa noastră europeană comună’, a declarat Komorowski, în prezenţa omologului său ucrainean şi a mai multor alţi şefi de state din regiune.

Potrivit lui Komorowski, ‘războiul care continuă în Ucraina nu ne permite să uităm că încă mai există în Europa forţe care amintesc de cele mai sumbre perioade din istoria europeană a secolului al XX-lea, care se ghidează după logica zonelor de influenţă şi caută să-şi ţină vecinii într-o stare de dependenţă vasală’.

‘Atunci când încă o naţiune şi-a exprimat dorinţa de a se ralia Europei, aspirând la o viaţă normală, demnă, la condiţiile unei mai mari libertăţi, reacţia unui vecin mai puternic a fost recursul la forţă şi la modificarea frontierelor prin forţă’, a mai constatat preşedintele polonez, referindu-se la anexarea Crimeii de către Rusia, însă fără a numi acest teritoriu.

Potrivit AFP, cadrul peninsulei Westerplatte, unde, la 1 septembrie 1939, au fost trase primele lovituri de tun ale crucişătorului german Schleswig-Holstein asupra unei garnizoane poloneze, a conferit un cadru solemn acestor declaraţii ale lui Komorowski.

Imediat ce a fost anunţată, în ianuarie, reuniunea de la Gdansk a fost percepută de Moscova ca un contra-eveniment, menit să concureze tradiţionala parada de 9 mai din Piaţa Roşie. Ţările occidentale marchează victoria în Al Doilea Război Mondial la 8 mai, din cauza unei diferenţe de fus orar, care face ca, pentru Moscova, Germania să fi capitulat la 9 mai. În mod simbolic, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că anul acesta, pentru prima dată, Ucraina va celebra această aniversare la 8 mai.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...