Preşedintele rus Vladimir Putin ordonă retragerea trupelor ruse din Siria. SUA nu comenteză

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a ordonat luni ministrului apărării rus Serghei Şoigu să înceapă de marţi retragerea forţelor ruse din Siria, în condiţiile în care obiectivele trasate au fost îndeplinite, informează agenţiile de presă RIA Novosti, TASS şi AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 18:57
Preşedintele rus Vladimir Putin ordonă retragerea trupelor ruse din Siria. SUA nu comenteză

‘Consider că obiectivul trasat Ministerului Apărării şi forţelor armate ale Federaţiei Ruse a fost în linii mari îndeplinit şi din acest motiv îi ordon ministrului apărării să înceapă de mâine retragerea celei mai mari părţi a trupelor noastre din Republica Arabă Siriană’, a declarat Putin în timpul unei întrevederi pe care a avut-o cu miniştrii apărării şi de externe ai Rusiei, Serghei Şoigu şi Serghei Lavrov.

Totodată, potrivit preşedintelui rus, bazele militare ruse din Tartus şi de pe aerodromul Hmeymim vor trebui să continue să activeze conform regimului stabilit. ‘Bazele noastre – cea maritimă din Tartus şi cea aviatică de pe aerodromul Hmeymim – vor funcţiona conform vechiului regim. Ele trebuie să fie apărate în mod ferm dinspre uscat, dinspre mare şi din aer’, a spus Putin la întâlnirea cu Lavrov şi Şoigu.

De asemenea, retrăgându-şi forţele din Siria, Federaţia Rusă va continua să livreze arme şi tehnică militară guvernului de la Damasc şi să-i instruiască pe specialiştii militari sirieni, a anunţat pentru RIA Novosti preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate a Consiliului Federaţiei, Viktor Ozerov.

Serviciul de presă al Kremlinului a mai anunţat luni că o convorbire telefonică între Vladimir Putin şi preşedintele sirian Bashar al-Assad a avut loc la iniţiativa părţii ruse. Cei doi lideri şi-au exprimat opinia că încheierea unui armistiţiu în Siria a contribuit la reducerea vărsărilor de sânge şi la îmbunătăţirea situaţiei umanitare din această ţară, precizează sursa citată.

SUA nu au comentat luni ordinul dat de preşedintele rus Vladimir Putin referitor la retragerea celei mai mari părţi a contingentului rus din Siria începând de marţi, relatează DPA.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a răspuns la întrebările jurnaliştilor că nu a văzut declaraţiile liderului de la Kremlin şi că nu le poate comenta direct. Nici purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, nu a comentat anunţul preşedintelui rus.

Josh Earnest a spus însă că secretarul de stat John Kerry a fost permanent în legătură cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi multe dintre discuţiile lor s-au axat asupra intervenţiei militare ruse în Siria, diplomaţia americană subliniind cât de contraproductivă cred SUA că a fost aceasta pentru discuţiile de pace.

În acelaşi timp, opoziţia siriană a salutat luni anunţul Rusiei că va începe să-şi retragă forţele din Siria, declarând că o retragere serioasă ar pune presiune asupra autorităţilor siriene şi ar da discuţiilor de pace un impuls pozitiv, informează Reuters.

‘Dacă există seriozitate în punerea în aplicare a retragerii, aceasta ar da discuţiilor un impuls pozitiv’, a declarat Salim al-Muslat, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comitet de Negocieri al rebelilor. 

‘Dacă acesta este un pas serios, el va constitui un element major de presiune asupra regimului, deoarece suportul Rusiei a prelungit regimul. Problemele se vor schimba semnificativ ca urmare a acestui lucru’, a adăugat el

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...