Preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye se declară gata să renunţe la putere

Preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye, implicat într-un răsunător scandal de corupţie, s-a declarat gata să renunţe la putere înainte de încheierea mandatului său, prevăzută pentru începutul anului 2018, şi a anunţat că va lăsa parlamentul să-i decidă soarta, informează marţi AFP.
Economica.net - mar, 29 nov. 2016, 06:33
Preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye se declară gata să renunţe la putere

‘Aş lăsa problema plecării mele şi pe cea privind o reducere a duratei mandatului meu la latitudinea unei decizii a Adunării Naţionale’, a declarat Park Geun-Hye. ‘Atunci când parlamentarii vor fixa condiţiile pentru o tranziţie care să reducă impactul vidului de putere şi a haosului în gestionarea problemelor, voi pleca’, a afirmat ea într-un discurs televizat.

Acest anunţ neaşteptat este interpretat ca o tentativă a preşedintei, a cărei popularitate s-a prăbuşit din cauza scandalului de corupţie, de a evita umilirea unei proceduri de destituire, din ce în ce mai probabilă.

În scandalul de corupţie, care în ultimele săptămâni a provocat ample demonstraţii de stradă la care participanţii au cerut demisia şefei statului, este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a preşedintei Park. Anchetatorii sud-coreeni doresc să afle dacă Park Geun-Hye a obţinut prescrierea unor medicamente sub numele lui Choi Soon-Sil, în clinici private, fără cunoştinţa personalului medical al preşedinţiei.

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, este acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară. Park Geun-Hye este acuzată de ‘complicitate’ la faptele ilegale ale prietenei sale, precum şi pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului. Preşedinţia sud-coreeană şi avocatul lui Park au respins până acum aceste acuzaţii.

Dezaprobarea pentru şefa statului este atât de mare încât manifestaţii uriaşe au loc în fiecare sâmbătă, de mai multe săptămâni, pentru a cere demisia ei.

Parlamentarii sud-coreeni au declarat înainte de discursul lui Park că speră să voteze destituirea acesteia. Un număr suficient de parlamentari ai majorităţii s-au alăturat colegilor din opoziţie care cer această măsură. Odată destituirea votată în parlament, ea ar urma să fie validată de Curtea Constituţională, iar între timp preşedinta va fi dată la o parte, pentru ca premierul să-şi asume interimatul.

În Coreea de Sud, un preşedinte în exerciţiu nu poate fi urmărit într-un dosar penal, exceptând fapte de trădare sau insurecţie. Cu toate acestea, imunitatea sa este ridicată la sfârşit de mandat. Unii analişti estimează că Par Geun-Hye va încerca să-şi negocieze plecarea în schimbul abandonării urmăririi penale împotriva sa.

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...