Preşedintele turc anunţă organizarea de alegeri legislative anticipate pe 1 noiembrie

Turcia va organiza alegeri legislative anticipate pe 1 noiembrie după eşecul negocierilor pentru formarea unui guvern de coaliţie în urma scrutinului din luna iunie, a anunţat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, Reuters şi DPA.
Economica.net - vin, 21 aug. 2015, 15:49
Preşedintele turc anunţă organizarea de alegeri legislative anticipate pe 1 noiembrie

Erdogan îi va cere premierului Ahmet Davutoglu la începutul săptămânii viitoare să formeze un guvern interimar, au declarat importanţi oficiali turci, după săptămâni de eforturi pentru crearea unei coaliţii cu partidele de opoziţie înainte de termenul limită stabilit pentru 23 august, notează Reuters.

‘Cu voia lui Dumnezeu, Turcia va vota din nou în cadrul unor noi alegeri legislative pe 1 noiembrie’, le-a spus preşedintele turc jurnaliştilor, la ieşirea dintr-o moschee din Istanbul. Totodată, el a afirmat că se va întâlni cu preşedintele Parlamentului luni pentru a face aranjamentele necesare.

‘Poate preşedintele să ceară alegeri anticipate conform Constituţiei? Da, poate’, a spus Erdogan, care doreşte să pună capăt oricărei controverse.

Şeful statului, prin anunţarea unui nou scrutin, s-a folosit de prerogativele sale şi nu a ţinut cont de o altă dispoziţie, ce prevede ca Parlamentul să se pronunţe asupra necesităţii unui nou scrutin. În aceste condiţii, va trebui format un guvern de tranziţie, din care vor face parte reprezentanţi ai fiecărui partid prezent în Parlament, în aşteptarea votului.

După alegerile din 7 iunie, partidul islamo-conservator AKP, aflat la conducere din 2002, a încercat în zadar să găsească un partener de guvernare după ce a pierdut majoritatea în Parlament.

Negocierile dintre AKP şi social-democraţi (CHP) pe de o parte, şi naţionalişti (MHP) pe de altă parte, nu au condus însă la crearea unui guvern de coaliţie.

Totodată, opoziţia îl acuză pe Erdogan că încearcă să profite de instabilitatea în creştere, în speranţa că AKP îşi va recăpăta majoritatea guvernamentală.

Criza politică din Turcia intervine pe fondul războiului declanşat de Ankara luna trecută pe două fronturi: rebeliunea kurdă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţia jihadistă Statul Islamic în Siria. Conform criticilor preşedintelui Erdogan, campania militară împotriva PKK a reuşit să mobilizeze din nou electoratul naţionalist turc.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...