Preşedintele turc anunţă organizarea de alegeri legislative anticipate pe 1 noiembrie

Turcia va organiza alegeri legislative anticipate pe 1 noiembrie după eşecul negocierilor pentru formarea unui guvern de coaliţie în urma scrutinului din luna iunie, a anunţat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, Reuters şi DPA.
Economica.net - vin, 21 aug. 2015, 15:49
Preşedintele turc anunţă organizarea de alegeri legislative anticipate pe 1 noiembrie

Erdogan îi va cere premierului Ahmet Davutoglu la începutul săptămânii viitoare să formeze un guvern interimar, au declarat importanţi oficiali turci, după săptămâni de eforturi pentru crearea unei coaliţii cu partidele de opoziţie înainte de termenul limită stabilit pentru 23 august, notează Reuters.

‘Cu voia lui Dumnezeu, Turcia va vota din nou în cadrul unor noi alegeri legislative pe 1 noiembrie’, le-a spus preşedintele turc jurnaliştilor, la ieşirea dintr-o moschee din Istanbul. Totodată, el a afirmat că se va întâlni cu preşedintele Parlamentului luni pentru a face aranjamentele necesare.

‘Poate preşedintele să ceară alegeri anticipate conform Constituţiei? Da, poate’, a spus Erdogan, care doreşte să pună capăt oricărei controverse.

Şeful statului, prin anunţarea unui nou scrutin, s-a folosit de prerogativele sale şi nu a ţinut cont de o altă dispoziţie, ce prevede ca Parlamentul să se pronunţe asupra necesităţii unui nou scrutin. În aceste condiţii, va trebui format un guvern de tranziţie, din care vor face parte reprezentanţi ai fiecărui partid prezent în Parlament, în aşteptarea votului.

După alegerile din 7 iunie, partidul islamo-conservator AKP, aflat la conducere din 2002, a încercat în zadar să găsească un partener de guvernare după ce a pierdut majoritatea în Parlament.

Negocierile dintre AKP şi social-democraţi (CHP) pe de o parte, şi naţionalişti (MHP) pe de altă parte, nu au condus însă la crearea unui guvern de coaliţie.

Totodată, opoziţia îl acuză pe Erdogan că încearcă să profite de instabilitatea în creştere, în speranţa că AKP îşi va recăpăta majoritatea guvernamentală.

Criza politică din Turcia intervine pe fondul războiului declanşat de Ankara luna trecută pe două fronturi: rebeliunea kurdă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţia jihadistă Statul Islamic în Siria. Conform criticilor preşedintelui Erdogan, campania militară împotriva PKK a reuşit să mobilizeze din nou electoratul naţionalist turc.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
Un număr de 19.371 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore , cu 278 ...
Aproape 2.000 de medici italieni au fost suspendați pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19
Aproape 2.000 de medici italieni au fost suspendați pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19
Aproape 2.000 de medici şi dentişti din Italia au fost suspendaţi din activitate vineri pentru că au refuzat să se vaccineze ...
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale a sumei din cont nu poate fi o opțiune!
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale ...
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), una dintre organizațiile reprezentative ale consumatorilor, ...