Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la Riad pentru întrevederi cu regele Salman

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit luni cu regele Salman al Arabiei Saudite, a informat agenţia oficială Spa, o întrevedere care se înscrie, potrivit analiştilor, în eforturile saudite de a alia ţările sunnite contra Iranului şiit, dar şi împotriva organizaţiei Statul Islamic, notează AFP.
Economica.net - lun, 02 mart. 2015, 22:10
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la Riad pentru întrevederi cu regele Salman

Cei doi şefi de stat au discutat despre „mijloacele de consolidare a cooperării bilaterale în diferite domenii şi problematici comune”, precum şi despre evoluţia situaţiei internaţionale, a transmis Spa.

Recep Tayyip Erdogan îi succede preşedintelui egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, care a avut duminică o întrevedere cu regele saudit Salman şi îl precede pe premierul pakistanez, Nawaz Sharif, aşteptat de monarh în cursul acestei săptămâni.

„Pakistanul şi Arabia Saudită îşi coordonează de multă vreme poziţiile lor”, a subliniat un oficial pakistanez sub acoperirea anonimatului, confirmând vizita de două zile a prim-ministrului Sharif.

Conducători din Qatar, Kuweit, Iordania şi Emiratele Arabe Unite s-au deplasat până în prezent la Riad, iar alţi şefi de state arabi sunt aşteptaţi, potrivit lui Nawaf Obaid, cercetător la Belfer Center de la Universitatea Harvard.

Recep Tayyip Erdogan a sosit la Riad după un pelerinaj la Mecca şi o vizită la Medina, două din locurile cele mai sfinte ale islamului.

„Arabia Saudită este pe cale să îşi redinamizeze politica sa externă pentru a plasa regatul în rolul său de federator principal al lumii sunnite datorită avantajelor sale unice”, a explicat cercetătorul, referindu-se la locurile sfinte ale islamului situate în Arabia Saudită, dar şi la economia şi statutul său de prim exportator mondial de ţiţei.

„Atât timp cât există discuţii serioase între puterile sunnite, se poate începe creionarea unei politici care să aibă în vedere Iranul şi SI”, consideră expertul amintit.

Arabia Saudită participă la o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite pentru a lupta contra grupării extremiste sunnite SI care comite tot mai multe atrocităţi pe teritoriile ocupate din Siria şi Irak.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...