1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Preşedintele ucrainean spune că un plan de pace pentru estul ţării ar urma să fie semnat vineri

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat joi, pe marginea summitului NATO, că va ordona vineri o încetare a focului pentru forţele armate ucrainene care luptă împotriva separatiştilor proruşi, deschizând calea pentru punerea în aplicare a unui 'plan de pace în etape' pentru ţara sa, informează Reuters.

04 sep, 2014 | Agerpres

Şeful statului ucrainean a adăugat că încetarea focului este condiţionată de desfăşurarea reuniunii planificate pentru vineri la Minsk unde participă reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei şi OSCE.

'La ora locală 14.00 (11.00 GMT vineri), în condiţiile în care reuniunea de la Minsk are loc, voi cere Statului Major să instituie o încetare a focului şi sperăm că punerea în aplicare a planului de pace va începe de mâine', a mai spus Poroşenko.

'Mâine (vineri), la Minsk, urmează să fie semnat un document care prevede etapele punerii în aplicare a unui plan de pace pentru Ucraina. Dispoziţia cheie a planului este o încetare a focului', a declarat Poroşenko, joi, pe marginea summitului NATO de la Newport (Marea Britanie), potrivit imaginilor difuzate la Kiev de serviciul său de presă, informează AFP.


'Grupul de contact' format din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi OSCE urmează să se întâlnească vineri cu reprezentanţi ai rebelilor proruşi în capitala Belarusului.


Pe site-ul lor oficial, lideri ai separatiştilor proruşi au afirmat că sunt dispuşi să ordone vineri o încetare a focului în cazul în care la Minsk se va ajunge la un acord.


Petro Poroşenko a declarat totodată că Alianţa Nord-Atlantică va adopta la summit o declaraţie prin care organizaţia îşi va afirma sprijinul pentru membrii săi dispuşi să ofere un sprijin militar Kievului.


'În declaraţia sa, NATO va sprijini acţiunile bilaterale ale statelor membre în vederea acordării unui sprijin tehnico-militar pentru Ucraina. Este exact ceea ce am sperat', a spus în încheiere preşedintele ucrainean.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO