Preşedintele Ucrainei îi cere lui Putin să respecte acordurile de la Minsk

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, i-a trimis o scrisoare omologului său rus, Vladimir Putin, cerându-i ca Moscova să respecte prevederile acordurilor de la Minsk în cadrul procesului de soluţionare a conflictului din Donbas (est) şi eliberarea Nadiei Savcenko, femeia pilot ucraineană, acuzată de Rusia de implicare în uciderea a doi jurnalişti ruşi în vară în estul Ucrainei, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.
Economica.net - mie, 28 ian. 2015, 06:55
Preşedintele Ucrainei îi cere lui Putin să respecte acordurile de la Minsk

‘I-am trimis o scrisoare zilele trecute preşedintelui Vladimir Putin, în care i-am solicitat nu doar încetarea focului şi respectarea acordurilor de la Minsk, ci şi eliberarea Nadiei Savcenko’, subliniază Poroşenko, într-un comunicat postat miercuri pe site-ul oficial al preşedinţiei de la Kiev.

Preşedintele ucrainean a evocat că şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) cere, de asemenea, eliberarea Nadiei Savcenko, aleasă deputat pe lista partidului Batkivşcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoşenko. Ucraina, care respinge toate acuzaţiile ce îi sunt aduse acesteia de către Moscova, o consideră drept o eroină şi a inclus-o în delegaţia sa la APCE.

În acelaşi context, Poroşenko a subliniat ‘necesitatea ca toate părţile să pună în aplicare acordurile Minsk’, estimând că sancţiunile împotriva Rusiei sunt eficiente. ‘Trebuie create condiţii pentru a obliga Rusia să participe la negocieri şi să îşi îndeplinească obligaţiile asumate’, a spus el.

Potrivit Ria Novosti, Poroşenko a răspuns abia luni (26 ianuarie) la scrisoarea trimisă de preşedintele rus în 15 ianuarie şi în care expusese o serie de propuneri privind reglementare situaţiei din estul Ucrainei, între care retragerea urgentă a armelor grele de la linia de contact în teatrul de operaţiuni.

De la sfârşitul săptămânii trecute, situaţia din estul Ucrainei s-a deteriorat în mod grav, înregistrându-se o recrudescenţă a ostilităţilor pe întreaga linie a frontului în estul separatist.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...