Preşedinţia va cere Ministerului Educaţiei situaţia directorilor numiţi prin derogare

Consilierul de stat Ligia Deca, şeful Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială, a declarat, luni, într-un interviu acordat News.ro, că ordinul privind numirea directorilor unităţilor de învăţământ prin derogare este un "semnal extrem de negativ" în sistem, fiind răsplătiţi cei care au dovedit că nu au avut performanţe, iar măsura a fost luată şi ca urmare a "presiunii" venite din partea foştilor directori, care şi-au pierdut posturile.
Economica.net - lun, 09 ian. 2017, 13:25
Preşedinţia va cere Ministerului Educaţiei situaţia directorilor numiţi prin derogare

„Prin această derogare în bloc, practic inspectorii pot delega aceiaşi directori pe post, chiar dacă ei nu au luat concursul sau nu s-au prezentat. De ce nu este bine ce se întâmplă: persoanele care nu au promovat concursul sunt dovedit nepotrivite pentru funcţia respectivă şi în România discutăm mult despre calitatea educaţiei, despre cât de nepotrivită este pe alocuri infrastructura şcolară. Cred că este absolut necesar să avem directori competenţi şi independenţi”, a spus Ligia Deca.

Ea afirmă că la baza schimbării metodologiei stă şi o „presiune” venită din rândul foştilor directori, care fie au ratat examenele, fie nu s-au prezentat, dar au dorit să revină la conducerea unităţilor şcolare.

„Era o presiune care venea din zona persoanelor care se aflau în situaţia pe care o invocă această derogare, cei care nu au promovat, foşti directori, sau care nu s-au prezentat la concurs. Sunt câteva sute de persoane în această situaţie. Sunt şi o serie de alţi factori, de tipul inspectoratelor care găsesc o soluţie relativ facilă printr-o astfel de derogare”, a spus consilierul de stat.

Ligia Deca afirmă că măsura este „un semnal extrem de negativ”, pentru că îi răsplăteşte pe cei care nu performează. „Avem şi o problemă care ţine de cum se simt cei care au muncit, au promovat concursul pe merit şi văd că, în ciuda acestor strădanii, cei care fie nu s-au prezentat, fie nu au luat concursul, până la urmă primesc acelaşi lucru, un post de director”, a spus ea.

Consilierul preşedintelui Iohannis a spus că au existat anul trecut şi cazuri de inspectori şcolari care nu au trimis Ministerului Educaţiei în termen modificările ce vor fi aduse în rândul directorilor şi directorilor adjuncţi, ceea ce arată că inspectorii au aşteptat să vadă cum vor fi modificate regulile.

„Este poate relevant că la finalul anului trecut ministrul Educaţiei a desemnat chiar o comisie de disciplină pentru cazul unui inspector care a refuzat să transmită listele cu nominalizările de directori, tocmai în această idee de a aştepta această amânare, această modificare a metodologiei”, a spus ea.

Mai mult, ar exista şi riscul ca directori numiţi prin derogare pe criterii de competenţă să fie la rândul lor schimbaţi cu foşti directori care nu au promovat examenul.

„Avem undeva o situaţie prin care ne este clar că nu există nicio altă persoană care ar putea să îndeplinească această funcţie? Eu nu am văzut această situaţie, nu ştim câţi sunt, dacă sunt mai ales în zonele rurale sau sunt concentraţi în zonele urbane. (…) Mă întreb de ce s-a recurs la o astfel de măsură şi dacă ea va avea ca şi consecinţă modificarea unor nominalizări deja făcute de către inspectori, care au respectat metodologia. Dacă aceste modificări nu au fost transmise la Minister, oare ele vor fi schimbate?”, a spus Ligia Deca.

Ea afirmă că Preşedinţia va cere Ministerului Educaţiei o hartă a acestor nominalizări.

„Asta oricum intenţionam să facem, să avem un dialog şi să solicităm o astfel de evidenţă vizavi de cazurile în care această regulă iniţială nu va fi aplicată, numai că trebuie să înţelegem ceva: odată ce regula dispare, odată ce acel paragraf dispare, va fi destul de greu de văzut acolo unde putea fi şi altfel”, a explicat Ligia Deca.

Consilierul de stat a subliniat că astfel de numiri nu trebuie făcute din rândul celor care au dovedit că nu respectă criteriile profesionale, pentru că „descurajează” profesionalismul în sistem şi pe viitor.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori. Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...