1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Presiunea migratorie creşte în Serbia, în pofida sporirii controalelor la graniţe

Deşi statele din sud-estul Europei încearcă să ridice obstacole în calea migranţilor care vin dinspre Turcia, numărul acestora continuă să crească, tot mai mulţi alegând ruta balcanică pentru a nu se expune pericolelor traversării Mediteranei, scrie vineri agenţia Reuters.

01 oct, 2016 | Agerpres

Din luna iulie, grănicerii sârbi au oprit peste 10.000 de migranţi veniţi dinspre Bulgaria şi Macedonia, iar unele ONG-uri au anunţat în ultimele zile că migranţii au format cozi imense în taberele de refugiaţi pentru a primi hrană.

Până în luna martie, când a fost semnat acordul dintre UE şi Turcia pentru stăvilirea fluxului migrator, ruta balcanică a fost parcursă de sute de mii de migranţii veniţi mai ales din Orientul Mijlociu cu obiectivul de a ajunge în vestul Europei.

Totuşi, în pofida acestui acord şi a închiderii oficiale a rutei balcanice, inclusiv prin obstacole fizice precum gardul ridicat de Ungaria la graniţa cu Serbia, de la începutul anului încă aproximativ 100.000 de migranţi au ajuns în Balcani.

Potrivit Ministerului sârb al Apărării, majoritatea migranţilor care au încercat să pătrundă în Serbia au fost opriţi de patrulele de la graniţele Serbiei cu Bulgaria şi Macedonia, însă recent alţi aproape o mie au fost prinşi şi transferaţi către taberele de refugiaţi.

'În ultimele două săptămâni am observat o presiune sporită la graniţa cu Bulgaria', a declarat un purtător de cuvânt al acestui minister, el precizând că 'grupuri de până la 50 de persoane încearcă să profite de vremea favorabilă pentru a traversa zonele împădurite şi trecătorile muntoase greu accesibile'.

Patrulele sârbe, echipate cu dispozitive pentru vedere nocturnă şi cu blindate dotate cu camere de supraveghere, sunt desfăşurate de-a lungul celor 460 de kilometri ai graniţei cu Macedonia şi Bulgaria. Aceste patrule sunt ajutate de altele trimise de Ungaria, la această acţiune urmând să mai contribuie în curând Austria şi Franţa.

În prezent în Serbia sunt blocaţi circa 7.000 de migranţi, iar tensiunile cresc, unii dintre ei încercând în continuare să treacă graniţa sârbă pentru a ajunge în vestul Europei, adesea cu ajutorul traficanţilor. Unii au fost opriţi chiar de poliţia sârbă, care i-a întors din drum, şi foarte puţini au reuşit să treacă de gardul instalat de Ungaria la frontiera ei sudică.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO