Presiuni pe piața uleiului de floarea-soarelui din cauza conflictului ruso-ucrainean. Prețurile la raft s-ar putea dubla

Atât procesatorii români cât și cei europeni se confruntă cu o lipsă de ulei brut necesar procesării în contextul în care Ucraina era principalul furnizor al Europei. De la izbucnirea războiului, prețul uleiului brut a crescut de două ori iar cel la floarea-soarelui de 1,8 ori. România poate procesa floarea-soarelui dar aceasta ajunge cu predilecție în statele membre. Efectele se vor vedea la raft unde prețurile s-ar putea dubla. România este net exportator de semințe de floarea-soarelui, ulei brut și ulei procesat.
Alina Stanciu - joi, 10 mart. 2022, 22:17
Presiuni pe piața uleiului de floarea-soarelui din cauza conflictului ruso-ucrainean. Prețurile la raft s-ar putea dubla

România vinde floarea-soarelui peste granițe, cu precădere în UE, și pocesează ulei brut venit din import, mai ales din Ucraina. Aceasta era realitatea care face acum piața uleiului din semințe de floarea-soarelui și mai vulnerabilă la evenimentele de la Marea Neagră.

Din cauza războiului și a interdicției pe care marfa rusească o are acum pe piețele europene, 33-34 de milioane de tone de ulei brut necesare Europei și României pentru producția de ulei rafinat sunt blocate. Ucraina are o producție anuală de 7 milioane de tone de ulei brut, din care UE cumpără anual 1,5 milioane de tone fără taxe de import. În plus, alte 2 milioane de tone ajung în India, o altă țară grav afectată de situația de la Marea Neagră.â

2.700 de dolari tona de ulei brut

Situația a aruncat astfel prețurile în aer atât la floarea-soarelui cât și la uleiul brut.

Din datele furnizate Economica de Clubul Fermierilor Români, tona de ulei brut se oferea la un preț de 2.700 de dolari, față de 1.310-1.320 de dolari tona înainte de conflict, iar pentru semințele de floarea-soarelui oferta era la 1.120-1.140 de dolari , față de 660 de dolari tona înainte de conflict.

Pentru a obține ulei rafinat din ulei brut, la costuri se mai adaugă apoximativ 50%.”Prețul uleiului ar putea ajunge la raft la 14-15 lei litrul”, estimează Cezar Gheorghe, analist Clubul Fermierilor Români.

Exportăm de 13 ori mai mult ulei brut decât importăm 

Din datele Institutului Național de Statistică, România a importat anul trecut din Ucraina  ulei de semințe de floarea-soarelui nemodificat chimic în valoare de 2,3 milioane de euro.

De asemenea, importurile totale de ulei brut din semințe de floarea-soarelui s-au cifrat la aprorximativ 8.600 de tone în valoare de 16,6 milioane de euro, cele mai mari cantități venind din Bulgaria – 3.700 de tone, Ungaria- 1.600 de tone și Moldova – 1.100 de tone.

În schimb, România a exportat peste 114.300 de tone de ulei brut din semințe de floarea-soarelui în valoare de 130,2 milioane de euro. Marfa ajunge în Africa de Sud – 23,8 mii tone, Italia – 21,3 mii tone, Spania- 120,9 mii tone și Egipt- 80,2 mii tone.

În ceea ce privește uleiul procesat, în primele 11 luni ale anului trecut am importat 22.000 de tone și am exportat peste 60,3 mii de tone.

Stocuri reduse de floarea-soarelui în depozite

Din estimările Clubul Fermierilor Români, la final de noimebrie 2021, cantitățile de floarea-soarelui din depozitele românești erau de 400-500.000 de tone, iar acum ele sunt estimate la aproximativ 200.000 de tone.

“Procesatorii nu mai au au marfă din care să fabrice ulei”, mai explică Gheorghe potrivit căruia pentru Europa România este cel mai mare furnizor de floarea-soarelui.

“În mod normal, procesatorii ar cumpăra floarea-soarelui din România. Dar există perioade în care nu au de unde lua pentru că UE se comportă ca o destinație pentru floarea-soarelui de aici, iar competiția din partea procesatorilor stăini este mare. În România există doar cinci procesatori mari ( Bunge, Expur, Argus, Ardealul Carei,Prutul Galați) iar în obiectul lor de activitate nu este inclusă depozitarea. Practic nu au unde să țină multă marfă și cumpără în stripuri de trei luni. Piața este una volatilă și nu poți cumpăra mult deodată pentru că riști să cumperi la un preț mare”, mai explică analistul.

Potrivit datelor INS furnizate Economica, exporturile de semințe de floarea-soarelui au totalizat în primele 11 luni ale anului trecut 1,37 de milioane de tone în valoare de 754,9 milioane de euro. Din această cantitate, aproximativ 400.000 de tone s-au dus în Bulgaria, peste 208.000 de tone în Olanda, 180.000 de tone în Turcia și 152.000 de tone în Ungaria

De asemenea, dintre statele europene, se mai aprovizionează cu semințe românești Franța (149,7 mii de tone), Portugalia (1161 mii de tone), Italia (56,2 mii de tone), Spania (35,5 mii de tone).

Pierdem 1 miliard de dolari pe an din cauza lipsei procesării

În 2021, din datele Comisiei Europene, România a avut o porducție de floarea-soarelui de 3,05 milioane de tone, cu 11,8% mai mult decât media ultimilor cinci ani. Suntem așadar cel mai mare producător din UE, dar mare parte din marfă, adică în jur de 2 milioane de tone ajunge peste graniță, în state precum Bulgaria (aprox. 400.000 tone/an), Turcia (aprox. 400.000 tone/an), Ungaria (aprox. 220.000 tone/an), țări din Asia sau vestul Europei (Olanda, Franța și Spania).

Pentru consumul intern se folosesc aproximativ 1,2 – 1,3 milioane de tone, ceea ce înseamnă că, dacă excludem cantitățile exportate, există șansa să nu se acopere necesarul pentru procesatorii locali.

“Capacitatea de procesare la nivel național există, dar trebuie încurajată retenția ( materiei prime n.red). Se procesează în jur de 1,5 milioane de tone în condițiile în ca capacitatea de procesare ( totală n.d) este de 2,6-2,8 milioane de tone. Procesarea nu este la maximum pentu că  nu au acces la stocurile de semințe”, mai spune analistul.

Acesta crede că există două metode prin care s-ar puta încuraja retenția materiei prime în țară – subvenționarea depozitării semințelor de floarea-soarelui în silozuri agreate ce operează în anumite standarde și sprijin cuplat pentru fermierii care vând către unitățile de procesare din România.”Sunt metode prin care statul își poate recupera banii. Un calcul grosier indică că din lipsa procesării ( din faprul că materia primă este mai ieftină decât cea procesată n.red) se pierde 1 miliard de dolari pe an”

În Europa, uleiul brut mai ajung pentru patru-șase săptămâni

Potrivit Fediol, asociația europeană din industia uleiului vegetal, situația de război din Ucraina va avea  consecințe importante asupra livrărilor europene de ulei din semințe de floarea-soarelui. Aproximativ 200.000 de tone pe lună au încetat să mai fie trimise în porturile europene.

În funcție de an, rafinăriile de uleiuri vegetale din UE se aprovizionează din Ucraina cu între 35% și 45% din uleiul de floarea-soarelui consumat în UE, Ucraina fiind principalul exportator de ulei din semințe de floarea-soarelui.

„Aceste volume sunt dificil, și ar putea fi imposibil de înlocuit în scurt timp, în condițiile în care alți actori de pe piața mondială se confruntă cu un deficit similar de aprovizionare. O evaluare rapidă a arătat că reducerea substanțială a disponibilității uleiului de floarea-soarelui se va resimți rapid. Se estimează că stocurile disponibile în UE vor dura între 4 și 6 săptămâni. Dincolo de această perioadă, este probabil ca lipsa de disponibilitate a uleiului brut de semințe de floarea-soarelui și alternativele limitate să ducă la un deficit de ulei de semințe de floarea-soarelui rafinat/îmbuteliat pe piața europeană, iar acest lucru se va resimți până la nivelul consumatorilor”, au tansmis membrii FEDIOL.

 

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă publicitate pozitivă......
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...