Toate companiile petroliere au ieftinit carburanții proporţional cu scăderea accizei – Consiliul Concurenţei

Reducerea accizelor cu 32 bani/litru (inclusiv TVA), aplicată de la 1 ianuarie 2020, atât pentru benzină, cât și pentru motorină, s-a transmis integral în prețul carburanților la pompă- este concluzia Consiliului Concurenței, în urma monitorizării realizate prin intermediul platformei „MONITORUL PREȚURILOR”, se arată într-un comunicat al instituției.
Economica.net - joi, 09 ian. 2020, 10:52
Toate companiile petroliere au ieftinit carburanții proporţional cu scăderea accizei – Consiliul Concurenţei

“Totodată, în urma monitorizării, autoritatea de concurență a constatat că prețurile carburanților s-au menținut relativ constante la sfârșitul anului trecut, în perioada de la anunțul privind reducerea accizelor și până la implementarea măsurii, neînregistrându-se o tendință de majorare a acestora”, arată instituția.

Toate cele șase mari companii distribuitoare de carburanți la nivel național au redus prețurile cu cel puțin 32 de bani/litru, chiar dacă unele dintre ele au modificat prețurile în două etape și/sau cu o ușoară întârziere. Astfel, din datele existente pe platforma Monitorul Prețurilor, reiese că:

• OMV, PETROM, ROMPETROL ȘI LUKOIL au scăzut prețurile la pompă cu întreaga valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, atât pentru benzină, cât și pentru motorină.

• MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decât cele rezultate din reducerea accizelor: pentru benzină, doar 36% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani/litru, restul aplicând reduceri între 34-42 bani/litru, în timp ce pentru motorină numai 43% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani, restul aplicând reduceri între 34-40 bani/litru.

• În rețeaua GAZPROM, prețurile carburanților au fost diminuate în două etape: -22 bani/litru pe 31 decembrie și -10 bani/litru pe 1 ianuarie 2020.

• SOCAR a transferat integral scăderea accizei în prețuri, dar cu o ușoară întârziere, modificările fiind aplicate în data de 3 ianuarie.

În data de 7 ianuarie, majoritatea companiilor au crescut prețurile la pompă ale tuturor produselor cu 4 bani/litru, ceea ce ar putea fi rezultatul creșterii cotațiilor internaționale ale produselor petroliere din perioada anterioară.

“Utilizând aplicația Monitorul Prețurilor am reușit să urmărim evoluţia pieţei și, așa cum ne-am așteptat, reducerea accizei s-a resimțit integral în preţul la pompă. Vom continua monitorizarea acestei pieţe și a comportamentului companiilor, mai ales în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenţei.

În luna iulie 2019, Consiliul Concurenţei a lansat platforma on-line Monitorul Preţurilor, prin intermediul căreia consumatorii au posibilitatea să afle preţurile practicate de către principalele reţele de distribuţie a carburanţilor auto.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...