Închiderea HORECA redresează balanța comercială cu carne de porc. Producătorii sunt afectați de prețurile mici și blocaje. La raft, prețul crește

Total atipic pentru România ultimilor ani în care carnea de porc a fost cel mai importat produs agro-alimentar, valoarea mărfii aduse de peste granițe a început să scadă. Este o dinamică generată însă artificial de cele două molime care afectează industria în acestă perioadă: pesta porcină africană și SARS-CoV-2. În timp ce crescătorii primesc la poarta fermei cu până la 28% mai puțin pe kilogram față de perioada similară a anului trecut, în magazine prețurile au crescut cu până la 13%. 
Alina Stanciu - lun, 23 nov. 2020, 19:33
Închiderea HORECA redresează balanța comercială cu carne de porc. Producătorii sunt afectați de prețurile mici și blocaje. La raft, prețul crește

Din datele furnizate de către Institutul Național de Statistică către ECONOMICA.NET în perioada ianuarie – august 2020 (ultimele date disponibile) importurile de carne de porc proaspătă, congelată sau refrigerată a scăzut față de perioada similară a anului trecut cu aproximativ 6%, până la 168,1 mii de tone, în valoare de 385,6 milioane de euro.

Motivul, spun cei din industrie, constă în primul rând în dispariția aproximativ în întregime a HORECA. 

„O parte din importuri erau făcute cu scopul de a alimenta HORECA, astfel că, odată cu închiderea restaurantelor, o cantitate importantă de carne nu a mai fost comandată”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Ioan Ladoși, Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). În plus, potrivit acestuia, nici retailul nu a putut atrage toată marfa pe care ar fi consumat-o în mod obișnuit HORECA.

„Faptul că nu mai funcționează HORECA ne afectează și pe noi, producătorii români. O bună parte dintre restaurante se aprovizionau cu carne proaspătă din intern. Or, așa au scăzut vânzările de fresh și în HORECA și în retail”, mai spune reprezentantul producătorilor din industria cărnii de porc.

Aceștia suferă acum și din cauza prețurilor.

5,3 lei kg de carne de porc în viu la poarta fermei. Prețurile s-au prăbușit

La câteva mii de kilometri de România, în Germania, stau blocați în ferme peste jumătate de milion de porci care au depășit 140 de kg, greutatea maximă pentru care sunt construite fermele comerciale din aproape toate statele europe. Din cauza pandemiei, nu există capacitate suficientă de  abatorizare pentru ei și nici cerere din partea țărilor asiatice, acolo unde ajungea mare parte din marfa nemțească. Germania este cel mai mare producător european, asigurând 23% din producția UE. Din septembrie însă, se confruntă cu focare de pestă porcină africană ceea ce presupune că statele asiatice precum China, Japonia, Vietnam nu le mai acceptă marfa.

Ce înseamnă acest lucru pentru România?

Prețuri cu până la 28% mai mici la poarta fermei față de perioada similară a anului trecut, probleme financiare pentru crescători care se confruntă cu majorarea de preț la furaje și niciun beneficiu pentru consumatorul final care cumpără din retail și care plătește cel mult la fel ca anul trecut. 

Potrivit datelor Comisii Europene, prețurile la poarta fermei erau la începutul acestei luni cu 28% mai mici față de perioada similară a anului trecut, în contextul în care prețul furajelor are o dinamică puternic ascedentă. În plus, la consumatorul final care se aprovizionează din retail nu se simte nicio diferență de preț față de anul trecut.

“Comerțul cu carnea de porc este unul globalizat și europenizat. Trendul la poarta fermei (din România, n.red) urmărește de foarte mulți ani prețul din Germania. Or, de mai bine de două luni Germania are probleme cu pesta porcină africană. Drept urmare, statele asiatice precum China, Japonia, Coreea, adică cei mari importatori de carne de porc produsă în Europa, au blocat importurile din Germania. Iar acest lucru a condus la scăderea cererii pe piața UE și implicit și a prețurilor”a explicat pentru ECONOMICA.NET, Ioan Ladoși, președintele APCPR.

Potrivit acestuia, prețul kilogramului de carne de porc în viu la poarta fermelor pornește de undeva la 5,5 lei. Conform datelor UE, prețul mediu din România la carcasa tip S ajunge la aproximatuv 1,4 euro pe kilogram, adică undeva la 6,7 lei.

Totodată, conform datelor Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, în săptămâna 19 – 25 octombrie, prețul mediu al kg de porc în viu a fost de 5,3 lei.

“Urmărim ceea ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc în retail. În niciun lanț de retail nu există o scădere de preț de 28%, cel mult s-au menținut prețurile de anul trecut. La noi nu există însă studii care să ne arate cât îi revine fiecăruia din valoarea adăugată pe lanț. Pot spune însă că am văzut studii realizate în statele din vestul Europei unde, din toată valoarea adăugată pe laț, fermierul beneficiază de cel mult 10%. Cel mai mult ajunge la procesator și la retaileri”, mai spune Ladoși.

Prețurile la carnea de porc în magazine au explodat

Observațiile fermierilor sunt confirmate de studiile din retail. Potrivit unei analize a companiei de data analytics RetailZoom la solicitarea ECONOMICA.NET, în perioada ianuarie – octombrie 2020, prețurile de la raft la carnea crudă de porc s-au majorat cu 13% față de perioada similară a lui 2019, în timp ce la mezelurile din carne de porc creșterea a fost de 14%. Aceasta în contextul în care, potrivit aceluiași studiu RetailZoom, prețul total al cărnii crude (indiferent de sortiment) s-a majorat în perioada analizată cu 11%, în timp ce mezelurile în general s-au scumpit cu 15%.

Prețul mediu din perioada ianuaie-octombrie 2020 pentru carnea crudă de porc (proaspătă sau congelată) a ajuns astfel la 17,9 lei pe kilogram , în timp ce prețul medu al mezelurilor din carne de porc a ajuns la 29,2 lei pe kilogram. Reamintim că prețul mediu al kg de porc în viu a fost la finele lui octombrie de 5,3 lei.

Datele analizate de RetailZoom au fost obținute din peste 3.000 de magazine din comerțul modern internațional respectiv din magazine pe format mare (Cora, Carrefour hyper, Metro), supermarketuri ( Carrefour market, DM, Inmedio, Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi), magazine tip convenience (Inmedio, Shop&Go, Profi, Xpress, Xtime).

 

Sursa: RetailZoom

O piață paralelă cu prețuri duble 

Acesta atrage atenția și asupra unei alte situații specifice României: piața paralelă, nefiscalizată și neevaluată de nimeni. „Micul producător are o legătură directă cu clientul. Vinde porcul pe internet și stabilește ce preț vrea el și avem convingerea că acolo, pe această piață, prețurile vor crește. Deja prețul este dublu față de al nostru, la 11-12 lei kg în viu”, mai spune președintele, care explică și de ce fermele comerciale nu își pot face prețul pe care și-l doresc.

„Există un întreg lanț deasupra noastră care nu ne lasă să creștem prețul. Abatoarele vin și ne spun că oferă, de obicei, prețul din Germania diminuat cu transportul (transportul Germania – România necesar în caz de import). Cât timp poți tu, ca producător, negocia în condițiile în care tu te ocupi de creșterea animalelor?”, se întreabă retoric Ladoși amintind că furajele s-au scumpit în ultima perioadă cu 15-20%. „Majoritatea producătorilor sunt în pierdere”, conchide acesta.

Stocuri create artificial

„Problema cu comerțul online de porci este și faptul că există un risc din punct de vedere sanitar. Anul acesta s-au discutat norme de biosecuritate aplicabile în toate exploatațiile de creștere porci, indiferent de forma lor, dar nu există o variantă finală aplicabilă. Iar efectele acestui fapt sunt greu de reparat. Piața cărnii de porc este susținută de fermele comerciale, iar ceilalți reprezintă un risc major asupra acestor ferme, nerespectând norme minime de biosecuritate și de circulație a animalelor. Efectul este fie că răspândesc virusul pestei porcine africane, fie că sunt responsabile de crearea acelor zone (de protecție și supraveghere, n.red) în care fermele sunt blocate”, apreciază Stanca Tudor, directorul executiv al Asociației APCPR.

Amintim că fermele comerciale aflate pe o rază de 10 km de un focar de pestă porcină africană nu mai pot muta animalele o perioadă de 40 zile de la apariția focarului, iar dacă în perioada aceasta apare un nou focar, interdicția de mișcare se aplică de la data apariției noului focar.

„În România există ceva producție de stoc determinată de această decizie a Autorității Sanitar veterinare de a institui zone de protecție și supraveghere în fermele comerciale pe perioade mari de timp. Practic, sunt exploatații cărora li s-au interzis mișcările și 150 de zile. Este practic o stocare forțată”, explică Tudor.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o creştere cu 35% a activelor nete, până la 83,5 miliarde de lei, şi un profit net estimat, neauditat, de 515,8 milioane de lei, informează banca printr-un......
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria ...
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...