Preţ de chilipir pentru una dintre cele 30 de vedete Rasdaq. Cumpără acţiunile Iproeb Bistriţa, spun analiştii

Acţiunile producătorului de cabluri electrice Iproeb Bistriţa (IPRU) se vor scumpi cu până la 28% în următoarele luni şi merită să fie cumpărate, potrivit evaluării analiştilor de la SSIF Broker Cluj, dintr-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET. Evaluarea se bazează pe restructurarea din acest an şi pe revenirea pe creştere a cererii pentru produsele companiei.
Adrian N. Ionescu - mie, 30 oct. 2013, 22:01
Preţ de chilipir pentru una dintre cele 30 de vedete Rasdaq. Cumpără acţiunile Iproeb Bistriţa, spun analiştii

Investitorii ar putea profita de momentul relansări activităţii producătorului de cabluri electrice Iproeb Bistriţa (IPRU), cumpărându-i acţiunile, potrivit analiştilor SSIF Broker Cluj Napoca.

„Compania este subevaluată în acest moment, potenţialul de evoluţie bursieră fiind susţinut de perspectivele de ameliorare a rezultatelor financiare pe termen mediu şi lung. Aceste perspective sunt susţinute de scenariul de relansare a investiţiilor în economia reală pe plan intern, cu implicaţii favorabile pentru dinamica afacerilor IPRU”, scrie Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker Cluj Napoca.

Iproeb Bistriţa (IPRU) „este pregătită să răspundă provocărilor unui nou ciclu economic”, după ce „a implementat o serie de măsuri de ajustare în ultimele trimestre”.

Preţul ţintă pentru următoarele 12 luni este de 0,608 lei / acţiune IPRU, cu 28% mai mare decât cel actual din piaţă. „Dat fiind potenţialul de apreciere a titlurilor IPRU pe termen scurt recomandăm Cumpărarea acestora”, scrie Andrei Rădulescu.

Compania a concediat din personalul „indirect productiv”, a redus numarul de directori executivi
şi numărul de birouri şi de şefi de birouri, „cu reducerea  corespunzătoare a salariilor”: a redus şi  indemnizaţiile administratorilor responsabili de departamente şi a directorilor executive cu 10 – 25%, potrivit raportului companiei pe Semestrul I.

IPRU „pare să fi depăşit punctul critic: în T2 cifra de afaceri s-a stabilizat (creştere trimestrială cu 16%, ritmul anual de declin s-a temperat, iar rezultatul din exploatare şi cel net au revenit în teritoriu pozitiv”, scrie analistul de la SSIF Broker în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

„Totodată, sunt semnale de ameliorare a comenzilor în T3 (cel puţin al celor de la Electromontaj, acţionarul majoritar de care depinde, n.r.). De asemenea, sunt în derulare planuri importante de investiţii pentru extinderea unor capacităţi de producţie şi a reţelei de desfacere”, aminteşte Andrei Rădulescu.

Cifra de afaceri a IPRU a continuat să scadă, cu 28% an/an în 30 iunie, până la 31,3 milioane de lei, pe fondul evoluţiei nefavorabile a comenzilor în ultimele trimestre. Profitul net s-a redus de 8 ori până la nici 40.000 de lei.

Totuşi, compania deţine un nivel important de lichidităţi (aproximativ 45% din capitalizare, 22,6 milioane de lei, n.r.), iar „percepţia cu privire la riscul investiţional în România s-a ameliorat (statul se finanţează la costuri minime record)”, remarcă analistul SSIF Broker.

Compania produce cabluri şi conductoare electrice, cabluri din oţel pentru tractiune, izolatoare compozite şi lanţuri de izolatoare, materiale electroizolante, echipamente electrice.

Este una dintre cele 30 de companii preferate de brokeri şi analişti, pe care aceştia şi le-ar dori să fie pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). după desfiinţarea pieţei Rasdaq.

Compania este controlată de Electromontaj, care are 33% din acţiuni, iar printre acţionarii săi se mai numără şi fondul de investiţii olandez Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund (8,4%), care are 75% din active în România, dar încearcă să-şi extindă expunerea. SIF Banat Crişana (SIF1) are 6,6%. Alte persoane fizice mai controlează 10% din acţiuni, iar persoanele fizice acţioanre au 41% din titluri.

Avertisment

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.
Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.
Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.
Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...