Ieftinirea de 8% a energiei anunţată de Ministrul Energiei este falsă. Cu cât scad, în realitate, facturile de la 1 ianuarie

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anunţat o ieftinire a energiei electrice cu 8%, în această lună, fără a avea la mână un calcul complet. În realitate, ieftinirea este cu mult mai mică, doar 3,5 - 3,6%, şi datorată exclusiv scăderii TVA. Tăierea, în decembrie, de către ANRE a tarifelor de distribuţie de electricitate a fost compensată de creşterea componentei de piaţa concurenţială în factură şi de creşterea ponderii certificatelor verzi -  subvenţia prin care toţi românii sunt obligaţi să ajute producătorii de energie eoliană şi fotovoltaică. Calculul lui Grigorescu a conţinut doar scăderea TVA şi a tarifelor de distribuţie, de unde şi rezultatul eronat la care a ajuns.
Economica.net - joi, 14 ian. 2016, 22:01
Ieftinirea de 8% a energiei anunţată de Ministrul Energiei este falsă. Cu cât scad, în realitate, facturile de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2016, preţul energiei electrice livrate populaţiei, s-a micşorat cu 3,5 – 3,7%. funcţie de furnizor, potrivit datelor trimise de Enel, CEZ, Electrica şi E.ON către ECONOMICA.NET. Cifrele sunt departe de ceea ce a anunţat, acum câteva zile, ministrul Energiei Victor Grigorescu, care vorbea de o scădere cu 8% a facturilor. „Monitorizăm care sunt efectele scăderii TVA, inclusiv pe piața de energie electrică, unde, după reducerile operate de reglementator, există estimări pentru o scădere de 8 procente, în medie”, a precizat Grigorescu, la Antena 3.

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, tăierea tarifelor de distribuţie cu 12%, în mediu, cu impact de 4% în preţul final, a fost compensată în totalitate de creşterea CPC(componenta de  piaţă concurenţială) în factură  la 60%, de la 50%, în ianuarie. Aceasta reprezintă de fapt cantitatea care se cumpără de pe piaţa liberă al energiei, al cărei preţ final a crescut la 450 de lei/MWh, în această lună, în condiţiile în care cel reglementat este de 350 de lei/MWh.

În plus, de la 1 ianuarie, a crescut ponderea certificatelor verzi în factură, de la 35 de lei/MWh la 43 de lei/MWh. Aceste două elemente au anulat efectul scăderii tarifelor de distribuţie. Astfel, singurul impact pozitiv în factură a rămas cel al diminuării cotei TVA de la 24% la 20%, corespunzător unei reduceri de circa 3,3% în preţul final al energiei electrice pe care îl plătim cu toţii.

Potrivit unor surse din piaţă, Ministrul Energiei, atunci când a anunţat o diminuare de preţ la curent de 8%, a luat în calcul doar scăderea TVA şi micşorarea tarifelor de distribuţie, fără a şti că, de la 1 ianuarie, se modifică preţul şi ponderea componentei CPC şi creşte valoarea certificatelor verzi pe care le plătim în facturi. Într-adevăr, având în vedere că distribuţia contează în proporţie de 30% în preţul final al curentului şi adăugând o scădere de 3,3% din TVA, ieftinirea energiei electrice ar fi fost de circa 8%, dacă doar aceste două elemente s-ar fi modificat. În realitate însă, aşa cum am arătat, mai multe componente de preţ s-au modificat, ceea ce a dus la o ieftinire de circa 3,5 – 3,7% a curentului.

Acest rezultat este pe măsura estimărilor din decembrie ale ANRE. „Da, aşa calculasem şi noi. Dacă nu scădeam tarifele de distribuţie, pentru prima dată în ultimii 10 ani, am fi avut, probabil, chiar o mărire cu 10% a facturilor, chiar şi cu scăderea TVA, luând în calcul şi creşterea ponderii certificatelor verzi. Avem procese cu distribuitorii pe acest lucru, sperăm să le câştigăm”.

“Preţul final reglementat, cu toate taxele incluse, plătit de clienţii consumatori casnici ai furnizorului CEZ Vânzare, în ianuarie 2016, este de 0,5938 lei/kWh(593 lei/MWh), cu toate taxele incluse, inslusiv TVA. În decembrie 2015, preţul final reglementat, cu toate taxele incluse, plătit de consumatorii casnici a fost de 0,6162 lei/kWh(616 lei/MWh)”, spun reprezentanţii CEZ, furnizori de energie pentru regiunea Olteniei. Scăderea de preţ, ianuarie-decembrie, este aşadar de 3,6%.

„Electrica Furnizare estimează pentru luna ianuarie 2016 un preț de 0,4914 lei/kWh, mai mic cu 0,1% față de prețul lunii decembrie 2015 de 0,4920 lei/kWh”, anunţă Electrica, funrizor pentru Transilvania şi Muntenia Nord. Aplicând cota TVA de 20% în ianuarie şi 24% în decembrie, avem un preţ al energiei de 0,589 lei/kWh în ianuarie şi 0,61 lei/kWh în decembrie, corespunzătoare unei scăderi a facturii cu 3,5%.
 
Prețul reglementat estimat pentru luna ianuarie 2015 include prețul energiei, tarifele reglementate de transport, servicii sistem, distribuție, costul de furnizare, certificatele verzi, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, acciza și profitul reglementat,  TVA, plus taxa radio – TV.

Şi la ceilalţi doi furnizori, Enel şi E.ON, care vând energie pentru casnici în Muntenia de Sud, Dobrogea, Banat şi Moldova, au preţuri de vânzare a energie către consumatorii casnici de circa 0,59 lei/kWh, mai mici cu circa 3,6 – 3,7%.

Preţurile menţionate sunt pentru tipul de consumator ce nu şi-a utilizat dreptul de eligibilitate, tarif monom cu rezervare, energie de joasă tensiune, consum de până la 100 de kWh lunar, adică cum sunt peste 70% din români.

Ce plăteşti în factură

Preţul energiei electrice contează în proporţie de doar 35% în preţul final pe care îl plătim cu toţii în factura la curent. Restul până la 100% sunt o suită de tarife, subvenţii şi taxe care urcă preţul pe kWh de la 0,2 lei până la aproape 0,6 lei.

Pentru a fi mai clar, vă prezentăm două diagrame comparate, decembrie 2015 – ianuarie 2016, care prezintă componentele de preţ ale facturii, după modificările survenite de Anul Nou şi menţionate deja în acest text. Diagrama este furnizată de Electrica şi este aplicabilă pentru Muntenia Nord. Şi la ceilalţi furnizori, situaţia este asemănătoare, ponderile fiecărei componente fiind doar cu puţin diferite.

Cei aproape nouă milioane de consumatori casnici din România plătesc, de la 1 ianuarie, energia electrică la un coş în care intră o componentă reglementată de 40%, curent de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, şi o componentă de 60% , achiziţii de pe piaţa liberă. Piaţa se va liberaliza complet în 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul a rămas unul scăzut, fiind afectat de inflație
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul ...
Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a anunţat joi că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, la 29,5 miliarde de euro, dar marja netă a profitului a rămas scăzută, deoarece......
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita ...
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...